Blog Patrick Wessels

Met deze simpele stap geef jij juist nu je zelfvertrouwen een boost

December is aangebroken. Veel retailers, kappers en andere ondernemers staan daarom in de startblokken om er een geweldige maand van te maken. Dat gaat helemaal goed komen omdat jij er klaar voor bent. En omdat jij álle eigenschappen hebt om het jaar super-succesvol af te sluiten. 'Vind je dat wat veel van het goede als het gaat om hoog-van-de-toren-blazen en je zelfvertrouwen? Geen zorgen, daar gaan we in deze blog samen aan werken', begint consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Hij legt een psychologische truc uit waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt in deze maand.

Patrick Wessels 1 december 2021

Zelfvertrouwen medewerker maand prijs patrick wessels consumentenpsycholoog

Afbeelding ter illustratie. Foto: Shutterstock

Om dat voor elkaar te krijgen verlagen we ons eerst even naar een niveautje minder. Of eigenlijk, naar een paar niveautjes minder. Het gaat namelijk om kruiswoordpuzzels. Als dat nog niet erg genoeg is, om valsspelen bij kruiswoordpuzzels.

Je kent ze namelijk wel, die boekjes vol puzzels waarbij de antwoorden achterin staan. Die boekjes vormen voor veel mensen een heerlijk tijdverdrijf. En belangrijker, de manier waarop de boekjes in elkaar zitten draagt sterk bij aan het zelfvertrouwen van al die puzzelaars.

'Gedragswetenschapper Dan Ariely toont in zijn onderzoek aan dat puzzelaars die vastlopen meer of minder zelfvertrouwen ervaren'

Succesvol door 'spieken'

Dat blijkt uit onderzoek door gedragswetenschapper Dan Ariely, die daarover schrijft in zijn boek Heerlijk oneerlijk. Zijn onderzoek toont namelijk aan dat puzzelaars die vastlopen meer of minder zelfvertrouwen ervaren. Zij die alvast een keer bij de antwoorden kunnen kijken weten zo’n 75 procent van alle antwoorden in één keer. Puzzelaars waarvoor de antwoorden tussendoor niet beschikbaar zijn weten 50 procent van de antwoorden in één keer.

Dat is natuurlijk niet vreemd, omdat een blik op de antwoorden soms ook (‘per ongeluk’) informatie over de volgende vragen oplevert. Wél interessant is dat die puzzelaars die eerder bij de antwoorden konden kijken dat zelfvertrouwen vasthouden. Dus zou je ze daarna laten puzzelen zonder dat ze tussendoor naar de antwoorden mogen kijken? Dan verwachten ze nog steeds 75 procent van de antwoorden in één keer te weten. Hun zelfvertrouwen heeft een blijvende boost gekregen, door zichzelf wijs te maken dat ze (erg) goed zijn in kruiswoordpuzzels.

'Zo tank je het vertrouwen dat je goed kunt gebruiken om er in december volledig voor te gaan'

Diploma of certificaat aan de muur

Dat spelletje kun je als ondernemer ook spelen. Je hoeft daarvoor niet te gaan kruiswoordpuzzelen natuurlijk. In plaats daarvan hang je een diploma of een certificaat aan de muur.

Dus heb je de kappersopleiding succesvol afgerond? Was je onlangs de retailer van de maand in de winkelstraat? Zelfs met een ander (minder waardevol) diploma of certificaat bereik je waarschijnlijk het resultaat. Volg daarom een (online) cursus of roep jezelf uit tot medewerker van de maand.

Met een diploma of certificaat aan de muur krijg je een sterker geloof in je eigen kunnen. Je houdt je brein heel handig voor de gek, voor een gratis boost aan zelfvertrouwen. In dat zelfvertrouwen gaat je brein geloven. Zo tank je het vertrouwen dat je goed kunt gebruiken om er in december volledig voor te gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws