Blog Ralph van Dam
Je bedrijf verkopen: dit is de kunst van het loslaten
Er zijn allerlei redenen om ervoor te kiezen om je bedrijf te verkopen. Je kunt het doen om er nieuwe kansen mee te verwerven, om persoonlijke ruimte en vrijheid mee terug te winnen of omdat het vanuit strategisch oogpunt een goede zet is. Ralph van Dam weet er alles van. Hij verkocht meer dan eens een bedrijf en voerde bovenstaande argumenten allemaal op. Je leest erover in zijn nieuwste blog.

Ralph van Dam: ,,Toen zich de kans voordeed om ons eerste bedrijf te verkopen, grepen we dat met beide handen aan." Foto Shutterstock ter illustratie
'Dat internet: dat wordt wel wat.' Ik hoor het een van de investeerders in mijn eerste bedrijf aan het einde van de jaren '90 nog zeggen. Samen met twee vrienden was ik op de zolderkamer van mijn ouderlijk huis een bedrijf gestart: Internet Direkt. Als early adopters hielpen wij mensen het toen nog magische en voor veel mensen ondoorgrondelijke wereldwijde web op. Toen zich de kans voordeed om dit bedrijf te verkopen, grepen we hem met beide handen aan.
In één klap klaar voor de volgende stap in ondernemersland
Het was geen doel op zich op dat moment, maar het bood ons wel kansen. Een deel van de opbrengst vloeide terug in het bedrijf, waarin wij verder zouden optrekken met onze investeerders, die veel meer ervaring hadden dan wij als studenten. Zo stoomde deze verkoop, op dat moment in de tijd, ons in één klap klaar voor onze volgende stap in ondernemersland! Een win-win situatie.
"Dat ik de beslissing durfde te nemen om te zeggen dat dit bedrijf en ik niet langer bij elkaar pasten, stemde me uiteindelijk trots en voelde als een enorme bevrijding"
Ruim tien jaar later verkocht ik opnieuw een bedrijf. Dat wil zeggen: ik verkocht mijn aandelen binnen het bedrijf Barito Innovators. Het was een moeilijke beslissing en de aanloop naar deze verkoop nam aanzienlijk meer tijd in beslag dan bij de eerste keer. Het bedrijf had alles in zich, maar persoonlijk miste ik iets. Een sociaal aspect of iets van zingeving. Het feit dat de commerciële afhankelijkheid van mijn persoon groot was binnen dit bedrijf, zorgde bovendien voor veel extra druk.
De beloning voor hard werken
Dat ik de beslissing durfde te nemen om te zeggen dat dit bedrijf en ik niet langer bij elkaar pasten, stemde me uiteindelijk trots en voelde als een enorme bevrijding. Het gaf me veel persoonlijke vrijheid en ruimte terug, óók financieel. Voor het eerst in ruim tien jaar zelfstandig ondernemen plukte ik de vruchten van mijn ondernemerschap. Ik ging met mijn vrouw op wereldreis, investeerde in wat persoonlijke hobby’s die jaren waren blijven liggen en we creëerden een eigen plekje in Zeeland om daar de weekenden door te brengen met ons jonge gezinnetje. Ik beschouwde het allemaal als een ‘beloning’ voor mijn harde werken.
Lees ook: Wie je bent als persoon is onlosmakelijk verbonden met wie je kunt zijn als ondernemer
Verkoop als exit uit positie met schulden
In 2018 verkocht ik een derde bedrijf: eentje dat ik uit handen van de curator had weten te houden tijdens mijn faillissement enkele jaren ervoor en dat ik door de jaren heen steeds heel bewust zorgvuldig had gekoesterd en onderhouden. Ik heb het verkoopklaar gemaakt en zodanig verkocht, dat ik de geleden schade vanuit het faillissement recht kon trekken en er zelfs wat vermogen aan overhield. Deze verkoop was een exit uit een positie met schulden.
"Kost je bedrijf je om wat voor reden meer energie dan het oplevert? Durf jezelf dan af te vragen of het tijd is om los te laten en een nieuwe weg in te slaan"
Wachten op een koper die zich nooit aandient
Een bedrijf verkopen kan een euforisch moment zijn. Maar soms is het ook een strategische beslissing. Het kan het ultieme doel zijn van je ondernemerschap, maar ook een onverwacht moment in je carrière. Sommige ondernemers starten met een exit-strategie in hun achterhoofd; anderen wachten op een koper die zich nooit aandient.
Een afscheid kent diverse aanleidingen – en dus ook uiteenlopende sentimenten. Waar sta jij nu als ondernemer? Past je bedrijf nog bij jou? Brengt het je wat je ervan had verwacht of gehoopt? Zie je toekomst? Als je bedrijf je al langere tijd om wat voor reden dan ook meer energie kost dan het je oplevert, durf jezelf dan af te vragen of het tijd is om los te laten en een nieuwe weg in te slaan.
Lees ook: Ralph van Dam: 'Is jouw onderneming nog levensvatbaar in coronatijd?'
Ooit heb ik één van mijn bedrijven bíjna aan een koper verkocht voor enkele miljoenen. De intentieverklaring was getekend, een due diligence onderzoek was zo goed als afgerond en we zaten héél dicht bij een definitieve exit. Toch ging de verkoop op het allerlaatste moment niet door. Ik heb daarvan geleerd dat er een flinterdunne lijn bestaat tussen verkopen en afketsen.
Klaar voor de verkoop van je bedrijf? Grijp je kans!
De omstandigheden rondom een op handen zijnde deal kunnen razendsnel veranderen. Kijk nu maar eens naar de huidige miljoenendeal rondom Corendon en Sunweb: afgeketst door Covid-19. Denk maar eens aan die vliegtuigen die zich in het WTC boorden, het omvallen van de Lehman Brothers. Als je klaar bent voor de verkoop van je bedrijf en achter een deal staat: doe het dan en grijp die kans! Op naar het volgende avontuur. Je weet namelijk nooit wat de dag van morgen brengt.
Lees ook: Ralph van Dam sterker uit faillissement: zo ga je om met tegenslag in crisistijd
Er zijn meerdere aanleidingen om tot verkoop over te gaan
Niemand weet beter wat exact het juiste moment is om je bedrijf te verkopen. Dat weet alleen jijzelf, maar ik durf wel te zeggen dat het vaker voorbij komt dan je als ondernemer wellicht denkt. Niet alleen economische belangen spelen mee bij het bepalen van de juiste tijd. Ook je privésituatie of jouw rol binnen het bedrijf kunnen aanleiding tot verkopen zijn.
En soms is ‘de juiste prijs krijgen’ super relatief. De keerzijde kan namelijk zijn dat je een hele hoge prijs moet betalen door het juist voort te zetten. Die prijs bestaat dan niet alleen uit euro’s, maar ook uit geïnvesteerde tijd, energie en fysieke inspanningen met negatieve gevolgen.
Ralph van Dam
Raad van Advies De Ondernemer
Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstartups en scale-ups en kent het klappen van de zweep waar het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming 'Journey of Enterprises' (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.
Bestel zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ in de boekenshop van De Ondernemer en/of kijk voor nog meer informatie op www.langsdeafgrond.nl.