Blog

Catch-22 in de retail? ‘Een passieve overheid ondergraaft onze toekomst’

 
Winkelleegstand in Waalwijk. Winkelleegstand in Waalwijk. Foto: ANP
Winkelleegstand in Waalwijk. Foto: ANP
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

De overheid spreekt haar zorgen uit over de stijgende prijzen, vooral voor de eerste levensbehoeften, maar gelukkig stijgen de lonen ook nog door de hoge inflatie. Wat is dit voor een onzin, vraagt retailexpert Cor Molenaar zich in zijn blog af.

Lees verder onder de advertentie

Cor Molenaar

Consultant/hoogleraar

Adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie. Onderzoekt de reden van veranderingen en de invloed op het koopgedrag. Technologieën zijn hulpmiddelen om beter in te spelen op wensen van klanten. Visie en onderzoeken worden gedeeld bij lezingen, in de blogs en artikelen op De Ondernemer en op het nieuwe platform Retailwereld.nl.

In de jaren zeventig werden allerlei maatregelen genomen om de economie gezond te houden met een loonstop en zelfs een bevriezing van prijzen. Maar nu blijft het bij wat prietpraat. Waarom niet de belastingen verlagen op eerste levensmiddelen, te beginnen bij de BTW? Dat is toch niet zo moeilijk?

Er is bij de overheid sinds twee jaar een werkgroep bezig om te bepalen wat fruit en wat groenten zijn, terwijl de publieke opinie dat probleem binnen 5 minuten kan oplossen. Nee, we wachten op een loonsverhoging, wat leidt tot nog meer inflatie (wij zijn al koploper in Europa) en nog minder concurrentiekracht. Maar hogere lonen betekenen ook meer belastingontvangsten. Kijk daar zit de truc, belastingverlagingen kosten geld voor de overheid, terwijl hogere lonen leiden tot hogere belastingontvangsten. Laat de economie maar zijn (korte termijn-) werk doen, de langere termijn zien we dan wel.

Lees verder onder de advertentie

Geen winkels, minder werkgelegenheid, minder WOZ of wat dan ook. Het voorzieningsniveau daalt en internet heeft er baat bij

De afname van het aantal winkels

Het CBS kwam recent met cijfers over de retail die niet bepaald positief zijn.

Steeds meer winkels gaan kopje-onder. Het statistiekbureau rapporteerde onlangs dat in het derde kwartaal van dit jaar 110 bedrijven in de detailhandel failliet zijn gegaan. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 75.

Maar dat heeft volgens de NVM niet veel invloed op de leegstand in de winkelstraten. Sinds begin dit jaar is het aantal leegstaande winkels met slechts zeshonderd panden gestegen, meldt de makelaarsorganisatie. Daarmee staat 7,3 procent leeg, tegenover 6,9 procent eerder dit jaar.

Populaire locaties winkelgebieden snel weer in gebruik

Volgens de NVM worden populaire locaties in winkelgebieden snel weer in gebruik genomen. Als een winkel sluit, komt er op diezelfde plek bijvoorbeeld een restaurant of andere horecazaak. Die verandering heeft voordelen, zeggen de makelaars. Daardoor kan winkelend publiek langer in die straat blijven hangen, wat gunstig is voor het hele winkelgebied.

De NVM ziet ook dat er meer variatie ontstaat in de winkelstraten. Winkels worden vervangen door ondernemers op het gebied van uiterlijke verzorging en gezondheid, zoals kappers, tattooshops en schoonheidssalons. Winkels voor bijvoorbeeld vintage kleding lijken ook aan populariteit te winnen.

Ook hier een bepaalde lethargie: ‘Och, het maakt niet uit dat de winkels verdwijnen’. De panden worden opgevuld door gezondheidscentra, ontmoetingsplaatsen, tattooshops, kantoren of misschien wel woningen. De illusie dat mensen dan toch naar de binnenstad komen, geloven ze ook nog. Geen winkels, minder werkgelegenheid, minder WOZ of wat dan ook. Het voorzieningsniveau daalt en internet heeft er baat bij.

Lees verder onder de advertentie

Wat heeft de overheid toch tegen winkels? Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van een plaats, voor de inwoners en hun (dagelijkse) behoeften

De rol van gemeenten

Ook gemeenten doen aan dit spel mee. De CO2-uitstoot moet omlaag, dus geen vervuilende auto’s meer, geen dieselauto’s meer en zelfs een roep om geen auto’s toe te laten die op fossiele brandstof rijden, leidt tot een sterke afname van het koperspubliek. Gooi daar nog een sausje overheen van minder parkeerplekken, hogere parkeerkosten en de lage snelheden van 30 kilometer per uur voor toegangswegen, en de ellende is compleet voor de koper en inwoners van de gemeente.

Wat heeft de overheid toch tegen winkels? Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van een plaats, voor de inwoners en hun (dagelijkse) behoeften. Voor sociale cohesie, samenhorigheid en het voorzieningsniveau als sportvoorzieningen, cultuur en sociale voorzieningen. Er wordt getornd aan de basisinfrastructuur en de basiseisen die je mag stellen als inwoner van een bepaalde plaats, maar ook als Nederlander.

Zorgen over de houding van de overheid

Het baart mij zorgen dat er geen daadkrachtige actie is tegen deze ontwikkeling. Waarom zijn levensmiddelen en drogisterijartikelen veel goedkoper in Duitsland en andere EU-landen? Waarom kost benzine in Slovenië en Spanje 1,48 euro per liter in Duitsland en België ongeveer 1,58 euro? Hier ben je minimaal 1,80 euro kwijt na wat zoeken. Om dan de schuld te geven aan de hoge dollarkoers voor de hoge benzineprijzen is een gotspe. Neem de hoge belastingen, accijnzen en andere toeslagen, dat zijn de oorzaken dat wij veel meer in Nederland moeten betalen dan de andere bewoners van EU-landen. Een loonstijging zal dit effect alleen maar versterken.

Lees verder onder de advertentie

Wordt het niet eens tijd voor een ‘noodplan’ voor de Nederlandse economie?

Tijd voor een noodwet?

Wordt het niet eens tijd voor een ‘noodplan’ voor de Nederlandse economie? Een reset om eens opnieuw te kijken naar de hoge belastingen, de dubieuze betalingen of gewoon uitgaan van de leefbaarheid voor de inwoners? Nederland is meer dan Den Haag en steeds verwijzen ‘we naar anderen (zoals de EU of de VS), vechten we tegen elkaar in plaats van dat met elkaar vechten voor Nederland (oppositie versus regering).

Is het niet tijd voor een soort Marshall-plan of moeten we gewoon een loon- en prijsstop doorvoeren om ons weer concurrerend te houden? Bezuinigen kan ook door techniek (AI) zijn werk te laten doen. Maar ja, dat kan wel eens tegen het eigen belang in gaan of bestaande structuren onder druk zetten. Maar het gaat toch om onze toekomst en de toekomst van onze kinderen?

Lees ook: Blokker en The Body Shop failliet: ‘Huilen om weer een faillissement is voor de bühne’

Lees verder onder de advertentie

Bekijk hier de voorwaarden.