Blog

Sterk vestigingsklimaat essentieel voor behoud investeringen in Nederland en Duitsland

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Duitsland was weer veel in het nieuws de afgelopen weken, onder andere met de internationale handelscijfers. Ondanks een lichte daling, bevestigt het Duits-Nederlandse handelsvolume van 215 miljard euro onze stabiele handelsrelatie. Maar de cijfers tonen ook een interessante verschuiving binnen de economie.

Lees verder onder de advertentie

Günter Gülker

Directeur Duits-Nederlandse Handelskamer

Günter Gülker is directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). De DNHK is de officiële vertegenwoordiging van het Duitse bedrijfsleven in Nederland en ondersteunt sinds 1905 Nederlandse en Duitse bedrijven bij hun activiteiten op de buurmarkt. Met meer dan 1.500 ledenbedrijven is DNHK het grootste Duits-Nederlandse zakennetwerk.

Energie, digitalisering en demografie – op deze vlakken maakt de Duitse economie grote veranderingen door en dat zien we terug in de handelscijfers. Zo veroorzaakten lagere energieprijzen in 2023 een daling van 5,5 procent in het bilaterale energiehandelsvolume ten opzichte van het voorgaande jaar. In de technologiesector zagen we daarentegen een aanzienlijke groei.

Het is belangrijk dat zowel de Duitse als Nederlandse regering, maar ook Europa een sterk en stabiel vestigingsklimaat creëert

Ondernemers blijven sterk

Die groei benadrukt de sterke wederzijdse afhankelijkheid tussen de Duitse en Nederlandse industrieën. Nederland importeerde namelijk voor bijna 35 miljard euro aan technische producten uit Duitsland, zoals machines, installaties en voertuigen. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2022.

Lees verder onder de advertentie

Uit die cijfers zien we dat bedrijven aan beide zijden van de grens zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. De transitie naar een duurzame economie vereist dan ook nauwe samenwerking en gezamenlijke inspanningen om innovatie en technologische vooruitgang te stimuleren.

Het belang van een sterk vestigingsklimaat

Daarom is het belangrijk dat zowel de Duitse als Nederlandse regering, maar ook Europa een sterk en stabiel vestigingsklimaat creëert. Doen de regeringen dat niet, zullen ondernemers in grotere mate naar andere landen kijken om te investeren.

Lees ook: Hoe economisch succes Duitsland ook voor ons bedrijfsleven kan werken

Lees verder onder de advertentie

Zo zien we dat landen als Vietnam, India en Maleisië op de ranglijst van Duitse handelspartners stijgen. Deels komt dat door diversifiëring van Duitslands handelspartners – de wederzijdse handel met China als de grote nummer één daalde namelijk met vijftien procent – maar een aantrekkelijk investeringsklimaat in bovengenoemde landen versterkt het effect.

Kansen voor groei en verdere samenwerking

Nederland blijft echter een cruciale rol spelen als één van de belangrijkste handelspartners. Wereldwijd staat ons land op de derde plek als Duitslands belangrijkste handelspartner en Europees gezien zelfs nummer één.

De vooruitzichten voor 2024 tonen dan ook kansen voor verdere groei en samenwerking zoals bij de ontwikkeling van de chipindustrie, batterijfabrieken en energieopslag. En dat is belangrijk, vooral gezien de geopolitieke ontwikkelingen wereldwijd.

Lees verder onder de advertentie