Maar zonder een goed netwerk, ervaring als ondernemer, en een stevig budget kom je niet ver. Bovendien kunnen de marktomstandigheden je plannen flink dwarsbomen. Zelfs met een geweldige app kun je al snel het onderspit delven als een grote concurrent ineens hetzelfde gaat doen. Als oprichter stop je alles in een startup: tijd, geld, en energie. Als investeerder riskeer je vaak een deel van je spaargeld. Voordat je in deze wereld duikt, zijn hier vijf tips die je echt even moet lezen.
1. Ga uit van je onderbuikgevoel
Na de deal ga je de ondernemers vaak spreken en zien. Is er een klik? Gun je ze hun succes? Voel je geen onderbuikgevoel dat zegt: ‘Ik mag deze mensen eigenlijk helemaal niet?’ Luister naar dat gevoel. Een startup is niet zomaar een aandeel dat je kunt verkopen als het tegenzit. Het is belangrijk dat je echt iets hebt met de ondernemers, anders wordt het een teleurstellende ervaring. Een goede relatie tussen investeerder en ondernemer is belangrijk voor succes.
Over Thijs Verheul
Thijs Verheul is een Nederlandse ondernemer en investeerder, vooral bekend als mede-oprichter van United Wardrobe, een online platform voor tweedehands kleding. United Wardrobe groeide uit tot een succesvolle startup en werd in 2020 overgenomen door Vinted. Verheul heeft sindsdien ervaring opgedaan in het opbouwen, schalen en verkopen van een startup, en hij deelt zijn inzichten als investeerder en mentor voor andere ondernemers. Thijs richtte ooit de startup United Wardrobe op en wist deze succesvol aan Vinted te verkopen, mocht je zijn verhaal interessant vinden, lees dan zijn boek waar hij zijn verhaal van A tot Z vertelt.
2. Kijk naar de korte termijn
Als investeerder zie je waarschijnlijk veel plannen voorbij komen. In plaats van je te verdiepen in lange marktonderzoeken, kijk je beter naar de belangrijkste cijfers. Hoeveel geld is er al geïnvesteerd? Wat komt er binnen? Hoe hoog zijn de marges? Wat is de groei van jaar op jaar? Hoe trouw zijn de klanten, en wat zijn de kosten om nieuwe klanten te werven? Zijn deze cijfers gezond? En hoe lang kan de startup nog vooruit met het geld dat ze hebben? Startups zijn vaak snel veranderend, dus focus op wat er de komende maanden gaat gebeuren in plaats van ver in de toekomst te kijken.
Lees ook: Ondernemers hebben eindelijk weer meer spaargeld: waarom blijft dit op de bank staan?
3. Check de (niche)markt
Als niemand anders doet wat deze startup doet, is dat niet altijd goed nieuws. We leven in een wereld waar bijna alles al een keer is geprobeerd. Als een startup iets nieuws doet, zijn de oprichters of briljant of een beetje naïef. De grens tussen die twee is soms dun. Het gezegde: go big, go niche, or go home, is hier belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar Natuurhuisje.nl, dat zich richt op een nichemarkt voor unieke vakantiehuizen. Ze concurreren niet direct met Airbnb, maar bedienen een specifieke doelgroep. Het kiezen van een niche kan slim zijn, omdat je dan niet meteen tegenover de grote jongens staat.
4. Let op de investeringsvoorwaarden
De details van de deal zijn heel belangrijk. Weet precies wat je krijgt voor je geld en welke rechten en plichten daarbij horen. Heb je stemrecht? Kun je in de toekomst meer aandelen kopen? Wat gebeurt er bij een exit of een nieuwe investeringsronde? Denk ook na over de waardering van de startup. Is die realistisch? Als een bedrijf te hoog gewaardeerd is, kan dat later voor problemen zorgen. Verdiep je in de kleine lettertjes en schakel zo nodig een expert in om je te helpen.
5. Bereid je voor op verlies
Investeren in startups is risicovol. De meeste startups halen het niet en dat betekent dat je je volledige investering kunt verliezen. Investeer daarom alleen geld dat je kunt missen en spreid je risico’s door in meerdere startups te investeren. Vaak komt het succes van één grote hit die de verliezen van andere investeringen goed maakt. Zorg er ook voor dat je emotioneel voorbereid bent op tegenslagen. Startup-investeringen vragen geduld en doorzettingsvermogen.
Lees ook: Waarom je als ondernemer moet streven naar het Philipsgevoel
Conclusie
Investeren in startups is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt om een scherp oog, goede voorbereiding en realistisch denken. De beloningen kunnen groot zijn, maar succes is nooit zeker. Met deze tips ben je beter voorbereid om je weg te vinden in de wereld van startup-investeringen. Weet waar je aan begint, werk samen met ondernemers die je vertrouwt en leer van elke ervaring, of die nu goed of slecht is.