Blog Won Yip

Won Yip over 'tenenkrommende persconferentie-Rutte': nul logica en nul perspectief

Hij was er zowaar weer eens voor gaan zitten dinsdagavond, de persconferentie van demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge. De laatste paar keer heeft horecaondernemer Won Yip namelijk overgeslagen. Geen kans op goed nieuws. Dit keer had hij goede hoop op een ommezwaai. Maar dat viel enorm tegen, blijkt uit zijn blog voor De Ondernemer.

Won Yip 15 december 2021

Won yip horeca amsterdam mondkapjes corona

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer het Coalitieakkoord en de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONS LIVEBLOG: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

'Het was weer tenenkrommend, die persconferentie: nul logica en nul perspectief. We zijn weer terug bij af en ik vrees dat er veel faillissementen gaan volgen. Ze praten vaak over kwetsbare kinderen en het onderwijs, maar wat denk je van kwetsbare kinderen van een vader of moeder die failliet is gegaan en vaak ook persoonlijk aansprakelijk is?

Veel bedrijven gaan alsnog failliet

Ik vraag wel eens aan ondernemers wat voor hen een goed jaar is. Dan noemen ze bedragen als 80.000 tot 90.000 euro onder de streep. Misschien halen ze dat weer het komende jaar. Maar dan wel met een inmiddels opgebouwde belastingschuld van drie ton. Ik heb vooraf al voorspeld dat de overheid tevergeefs miljarden zal uitgeven om faillissementen te voorkomen. Veel bedrijven zullen alsnog failliet gaan, het heeft voor velen geen zin om door te modderen met die belastingschuld in het verschiet.

'Ik pleit voor een sociaal plan voor bedrijven die failliet gaan (lees: kwetsbare ondernemers en hun gezinnen)'

Ook privé aansprakelijk

Nul perspectief. Ik pleit voor een sociaal plan voor bedrijven die failliet gaan (lees: kwetsbare ondernemers en hun gezinnen). Velen kunnen geen kant op omdat zij privé ook aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het zou fair zijn als ondernemers in dit specifieke geval hiervan gevrijwaard worden: cut your losses and move on.

Lees ook: Het duivels kerstdilemma van restaurants: ‘Moet ik afscheid nemen van mijn reserveringen?’

Zonder nadenken TVL verruimd

Nul logica. Gemakshalve heeft men zonder na te denken de TVL periode verruimd tot en met maart 2022. Maar de voorwaarden zijn niet aangepast. Er geldt nog steeds een maximum voor ondernemingen die samen tot een groep behoren. In Nederland is dat maximum 1,8 miljoen per groep en dat is zwaar onvoldoende. En over nadenken gesproken, bij EZK las ik dit:

Het steunpakket houdt bedrijven en banen in stand. Tegelijkertijd is de coronasteun verstorend voor de economie en komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht. Nu de coronapandemie langer aanhoudt werkt het kabinet daarom aan een nieuwe balans tussen ondernemingsrisico en overheidssteun. Een langetermijnvisie over de vormgeving van het steunpakket wil het kabinet voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 klaar hebben.

Wij weten wat een ondernemingsrisico is, de overheid niet

Ik voorspel dat hier ook niets goeds uit komt. Wij weten wat een ondernemingsrisico is. De overheid weet dat niet. Die zeggen dat je de deuren moet sluiten en noemt dat een ondernemersrisico.

'Dit vergt een enorme aanpassingsvermogen en constant bijsturen waar dat nodig is. Voor velen wordt het een te grote uitdaging.'

Al twee jaar seizoensbedrijf

De Yip Group zal het overleven, maar er is flinke financiële schade en feitelijk zijn wij al bijna twee jaar een seizoensbedrijf: inkomsten in Q2 en Q3 en interen in Q1 en Q4. Dit vergt een enorme aanpassingsvermogen en constant bijsturen waar dat nodig is. Voor velen wordt het een te grote uitdaging.

Lees ook: Kabinet wil volgend jaar af van steunpakketten

Falend coronabeleid

Ik heb persoonlijk geen enkel vertrouwen meer in het kabinet. Dat geldt ook voor het nieuwe kabinet. Er is duidelijk sprake van een falend coronabeleid en de betrokken personen zijn niet in staat om een ommezwaai te maken. Begrijp me niet verkeerd, het is erg lastig en ze werken keihard. Ze mogen van mij fouten maken, maar kom daar dan eerlijk voor uit en wees bereid om in deze uitdagende tijden out of the box te denken. Elke logica ontbreekt nu. Het valt mij op dat wij uiteindelijk het beleid van omringende landen volgen, drie tot zes maanden later. Wij lopen overal achteraan. En nu hebben wij de twijfellijn...

'Ze mogen van mij fouten maken, maar kom daar dan eerlijk voor uit en wees bereid om in deze uitdagende tijden out of the box te denken'

Marcel Levi als coronagezant

De persconferentie van 14 december was het moment om een ommezwaai te maken en het vertrouwen in het coronabeleid te herstellen. De Omikronvariant biedt daartoe ook alle reden. Ik zou Marcel Levi hebben aangesteld als speciaal coronagezant van het kabinet. Hij weet als internist waar hij het over heeft en heeft leiding gegeven aan ziekenhuizen. Je hebt iemand nodig die ons met de neus op de feiten drukt en zowel medisch als economisch een gedegen plan maakt.

Ik blijf voorlopig in Nederland en ondanks de avondlockdown heb ik een overvolle agenda. Met de kerst wordt het een combi van kantoor en brunch met de familie. Over kerst gesproken: ik wens alle ondernemers ondanks alles mooie feestdagen!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws