Blog Brexit

Drie dagen Londen: Brexit... and back to business

De Ondernemer was er in Londen bij toen het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 om 23.00 uur lokale tijd uit de Europese Unie stapte. Thomas Hendriks, productieleider van onze Brexit-crew, kijkt terug op drie dagen in 'Brexit City'.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 2 februari 2020

Brexit Day kleinautootje

‘This is like when Geri Halliwell overestimated her viability as a solo artist and left the Spice Girls’

Je kunt zeggen wat je wilt over de Britten, hun gevoel voor smaakvolle humor hebben ze niet in Brussel achtergelaten. Deze tekst kwamen we tegen op een bord in de beschaafde optocht van ‘Remainers’ door het politieke centrum van Londen.

Die tocht eindigde rond een uur of drie in de middag op Parliament Square, tegenover de daar inmiddels aanwezige Brexiteers. Het bleef bij wat geschreeuw over en weer, de politie hield te voet, te paard en met helikopters in de lucht een oogje in het zeil. Heel even die middag leken de tegenstanders van Brexit met hun EU-vlaggen in de meerderheid, een uurtje later zag je alleen nog maar Union Jacks. En die bleven wapperen tot elf uur in de avond lokale tijd, toen wij live via Facebook voor De Ondernemer verslag deden van hét Brexit-moment.

Brexit-expert/ondernemer Lennard van Otterloo (links) doet verslag in 'zijn Londen', Mark van Binsbergen (rechts) verzorgt het camerawerk.

Brexit in Londen

We waren voor, tijdens en na Brexit in Londen en peilden de stemming bij Nederlandse ondernemers: wat verandert er voor hen, welke kansen zien zij? Of willen ze zo snel mogelijk terug naar het vasteland? Op deondernemer.nl/brexit vind je hun mening, visie, gedachten - alle videoreportages zijn op deze speciale Brexit-pagina te vinden.

De stemming blijft overduidelijk positief. Ja, er veranderen regels en personeel uit Europa is straks minder gemakkelijk beschikbaar, maar men verwacht ook te kunnen profiteren van de verwachte boost van de Britse economie.

En de Britse ondernemers zelf, hoe kijken zij aan tegen de situatie na de Brexit? We hebben verschillende winkeliers benaderd, maar geen van hen wil op camera iets zeggen. Vaak omdat het om een winkelketen gaat en zij niet ‘de baas’ zijn. Maar het is ook alsof men angst voelt juist nu om partij te kiezen en daarvoor uit te komen.

Ja, ook Britse ondernemers zien op tegen de veranderingen die er hoe dan ook gaan komen, maar er zijn nog elf maanden om tot nieuwe afspraken te komen. En wie weet - Brexit werd ook regelmatig uitgesteld - verschuift die datum ook nog wel.

The Day After

Zaterdag - The Day After - pakte Londen de draad weer op. Sporten, boodschappen doen, familiedingen. En drinken in pubs. Dat zal waarschijnlijk nooit veranderen, ook al is het pas lunchtijd. Overal op straat voel je: back to business, de transitieperiode is ingegaan en de politiek is aan zet. Good luck England!

Lees ook: #BrexitDay: dit zijn de foto's uit Londen

Speciale dank aan Eric Bestebreur van The Bolton Earls Court voor zijn gastvrijheid. In zijn pub hebben we afleveringen van de videoserie Brexit & Business kunnen opnemen.

Foto: de Brexit-crew van De Ondernemer, met v.l.n.r.: Thomas Hendriks (productieleider), Lennard van Otterloo (Brexit-expert/ondernemer in Londen) en Mark van Binsbergen (cameraman/video-editor).

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.