Nieuws Brexit

Brits parlement stemt tegen Brexit-deal: 391 tegen, 242 voor

Het Britse parlement heeft nogmaals tegen de Brexit-deal van Theresa May gestemd: 391-242. Woensdag is er meteen weer een nieuwe stemming in het Lagerhuis. De vraag die dan voorligt: een harde brexit of niet? Oppositieleider Corbyn (Labour) heeft nog maar 'ns duidelijk gemaakt dat hij tegen een No Deal is. En de Brexitdeadline is over zeventien dagen...

Redactie De Ondernemer / MVO 12 maart 2019

Theresa May 12 maart Brexit

Theresa May sprak direct na haar nederlaag het Lagerhuis toe en stelde 'te worstelen met de situatie'. Ze wil de uitslag van het referendum voor een Brexit in acht houden, maar ze weet ook hoe moeilijk het is om een deal te krijgen. ‘Vertrekken zonder deal zal de problemen niet oplossen.’ Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) stelde na de stemming dat 'het akkoord van May dood is', en spreekt over de 'zachte Brexit' die hij eerder heeft voorgesteld. 'No Deal moet van tafel.'

Een uittreding zonder deal of uitstel van de Brexit zijn de enige overgebleven opties geworden in het Verenigde Koninkrijk, na de stemming van vanavond. Het is May dus weer niet gelukt, ook niet na afgelopen maandagavond toen ze in Straatsburg de voorzitter van de Europese Commissie sprak, Jean-Claude Juncker. Het draaide om een verklaring over de backstop: meer zekerheid voor de Britten dat het een tijdelijke regeling is en tegelijkertijd voor de EU de zekerheid dat er geen harde grens komt. Bovendien is afgesproken dat uiterlijk in december 2020 gewerkt gaat worden aan een alternatief voor de 'backstop'. Het Britse parlement vond het allemaal niet voldoende.

Een opmerkelijke rol was er, eerder vandaag, voor Geoffrey Cox, de hoogste juridisch adviseur van de Britse regering. Voor de ERG (alliantie van Conservatieven) en DUP (Noord-Ierse partij) bleek zijn verklaring voldoende reden om May hun steun te ontzeggen. Cox stelde namelijk dat de gewijzigde overeenkomst nog steeds het risico meedraagt dat het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd komt vast te zitten in de als tijdelijk bedoelde 'backstop'-oplossing voor de Ierse grenskwestie.

'Onze man in Londen', Brexit-columnist en ondernemer Lennard van Otterloo, sprak eerder dinsdag al over een stevig verlies voor May. Dit vertelde hij dinsdagochtend tijdens de online radio-uitzending van De Ondernemer op New Business Radio (start op ca. 3.25 - begin van dit fragment gaat over de stappen over de grens van het bedrijf Hagelswag):

De Europese Unie heeft in elk geval duidelijk gemaakt, dat zij klaar is met onderhandelen. Het Lagerhuis krijg ‘geen derde kans’, zei Juncker afgelopen maandagavond nog.

Woensdag stemt het Lagerhuis dus over een No Deal Brexit en als die wordt verworpen, dan rest is er nog maar een optie: de dag erna, donderdag, voor uitstel van Brexit stemmen. May zou weer eens naar Brussel moeten afreizen om daar toestemming voor vragen. Als ze daar tegen die tijd nog voor in is.