Nieuws Brexit

'EU werkt aan Brexitdeal per 1 januari'

Komt er dan toch nog een Brexitdeal voor het eind van het jaar? Lidstaten van de Europese Unie treffen voorbereidingen om een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk in te voeren op 1 januari.

De Ondernemer / ANP 23 december 2020

Brexit deal Londen flags unsplash

Komt er dan eindelijk een Brexitdeal? Foto: Unsplash

Dit meldt persbureau Reuters op basis van ingewijde bronnen. EU-lidstaten worden geacht klaar te staan om donderdag bijeen te komen, om een eventuele Brexitdeal te bespreken die woensdag kan worden gesloten.

Lees ook: De Brexitdeal? Die zou (misschien) toch best snel gesloten kunnen worden

In zijn meest recente blog op De Ondernemer waarschuwt Brexit-expert Lennard van Otterloo voor de krapte van de telkens opschuivende deadlines. ,,Er is tijd nodig om de bijna duizend pagina’s van een bereikte deal te bestuderen en er is tijd nodig om er in parlementen over te stemmen. Helaas blijkt tijdsreservering een zwakte. Stel dat er morgen een deal is waar niet iedereen even tevreden over is (en zoveel is zeker), dan is het makkelijk om te zeggen dat er nog acht hele dagen in het jaar zitten waarin misschien nog net iets meer binnengehaald zou kunnen worden. Zo kruipen we alsnog richting 31 december."

''Er is tijd nodig om de bijna duizend pagina’s van een bereikte deal te bestuderen"

Brexit-expert Lennard van Otterloo

Brexitdeal zonder akkoord Europees Parlement

De Europese Raad, die de leiders van alle lidstaten vertegenwoordigt, zou nu voorbereidingen treffen voor een voorlopige invoering van de handelsafspraken. Daardoor zou het verdrag al kunnen ingaan voordat bijvoorbeeld het Europees Parlement dit heeft behandeld.

De Britten verlieten eind januari de EU, maar zijn in de overgangsfase tot 31 december nog gebonden aan bestaande afspraken. Als er voor die tijd geen overeenkomst over handel is, zijn er alleen nog de zeer ongunstige basisregels van de Wereldhandelsorganisatie. Daardoor zouden tijdrovende douaneprocedures en hoge invoertarieven aan de grens gaan gelden.

Onenigheid over accu's en elektrische auto's

Volgens een politiek verslaggever van The Sun is er op het laatste moment nog onenigheid ontstaan rond afspraken over accu's voor elektrische auto's. Zakenkrant Financial Times meldt op basis van ingewijden aan Britse zijde dat er nog steeds discussies zijn over visserij en eerlijke concurrentie, maar dat een deal op woensdagavond mogelijk is.

Meer nieuws volgt.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.