Nieuws Brexit

Nederlandse ondernemer Van Otterloo in Londen: 'Het wordt hier het kwartaal van de waarheid'

De winkelverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in augustus onverwacht voor de vierde maand op rij gedaald. Dat is de langste opeenvolgende krimp sinds de metingen 25 jaar geleden begonnen. 'Wat niet in het schap ligt kun je niet verkopen', stelde Lennard van Otterloo, ondernemer in Londen, eerder al. 'Dit wordt hier het kwartaal van de waarheid'.

Van onze redactie 17 september 2021

Londen winkelstraat brexit

De zorgen over uitgaven door consumenten in het Verenigd Koninkrijk nemen toe door de sterk stijgende prijzen en een toename van het aantal coronabesmettingen. Foto's: Shutterstock.

Onder meer in supermarkten en warenhuizen kochten consumenten minder, nu er weer meer naar restaurants en evenementen kon worden gegaan. Alleen aan kleding en benzine gaven Britten meer uit door vakantiereizen en de terugkeer naar kantoor.

Langdurigste afname van Britse winkelverkopen in 25 jaar

Economen hadden over de hele linie nog een kleine groei verwacht, maar de krimp kwam in augustus uit op 0,9 procent vergeleken met een maand eerder. De daling was in juli nog 2,8 procent op maandbasis, in juni 0,1 procent en in mei 1,4 procent. De zorgen over uitgaven door consumenten in het Verenigd Koninkrijk nemen toe door de sterk stijgende prijzen en een toename van het aantal coronabesmettingen.

Lees ook: De schuifpuzzel die de Britse economie is geworden

Winkeliers kampen daarnaast met tekorten aan materialen en personeel. Uit een vragenlijst bleek dat halverwege augustus in totaal 6,5 procent van hen last had van niet-verkrijgbare producten of diensten. In warenhuizen lag dat het hoogst op ruim 18 procent.

Lees hier de blog van Lennard van Otterloo: Als het niet in het schap ligt kun je het niet verkopen

'Dit wordt het kwartaal van de waarheid'

Ondernemer in Londen en Brexit-expert Lennard van Otterloo schreef vorige week de blog 'als het niet in het schap ligt kun je het niet verkopen'. Het was een kwestie van tijd dat het effect van lege schappen zichtbaar werd in economische cijfers.

,,Bovenop import- en logistieke problemen komt nog het tekort aan personeel en daardoor gestegen personeelskosten. Als ze die extra personeelskosten niet kunnen dragen dan zullen sommige bedrijven noodgedwongen omzet moeten laten liggen. Bovendien, de inflatie voor de gewone consument lag in augustus boven de 3 procent, en hogere prijzen in de winkels zullen zeker bijdragen aan lagere verkopen". Van Otterloo rekent op 'het kwartaal van de waarheid'.

,,Tot nu toe werden veel economische effecten van Brexit verborgen achter de pandemie. Nu Europa voor een groot deel weer herstelt van de pandemie kunnen we hier voorzichtig de Brexit-effecten gaan destilleren."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws