Nieuws Brexit

Mínder eurosceptici naar het Europees Parlement na verkiezingen VK

De Brexit Party onder leiding van Nigel Farage is in het Verenigd Koninkrijk de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Desondanks zorgt het grotere verlies van de Conservatives ervoor dat de Britten nu per saldo mínder eurosceptici naar het Europees Parlement sturen dan in 2014.

Redactie De Ondernemer / MVO 27 mei 2019

Nigelfarage

Het grote thema in deze uitslag is eigenlijk dat duidelijkheid over Brexit beloond is, zegt columnist Lennard van Otterloo die voor De Ondernemer schrijft over Brexit. “Conservatives en Labour hebben zwaar verloren met hun interne verdeeldheid en complexe standpunten over Brexit, terwijl de Brexit Party, Liberal Democrats en Greens (Groenen) flink gewonnen hebben met hun heldere pro- en anti-Brexit-standpunten.”

De Brexit Party, die voor het eerst meedoet, haalde (nadat 99 procent van de stemmen is geteld) 31,6 procent van de stemmen. De regerende Conservatieven van scheidend premier Theresa May komen op de vijfde plaats met 9,1 procent. Dat is ruim de helft minder dan vijf jaar geleden.

Lees ook: Brexit-column: de schone schijn van de Britse politiek

De pro-Europese Liberal Democrats zijn met 20,3 procent tweede geworden. Ze lieten Labour, (14,1 procent) en de Groenen (12,1 procent) achter zich. UKIP, de oude partij van Farage, won de vorige Europese verkiezingen nog in het Verenigd Koninkrijk, maar nu verliest de partij flink en daalt van 26,6 procent naar 3,3 procent van de stemmen. Ook Labour en de Conservatieven verliezen flink in vergelijking met vijf jaar geleden. Labour haalde toen 24,4 procent en de Conservatieven 23,1 procent. De Liberaal Democraten scoren een plus van 12 procent. ,,Nog steeds hopeloos verdeeld dus en weinig houvast voor een doorbraak”, aldus Van Otterloo.

Ook merkt de columnist op dat de opkomst flink lager was dan bij het referendum in 2016 of wat bij landelijke verkiezingen gebruikelijk is. 37 procent van de Britten ging donderdag stemmen. ,,Ruim 17 miljoen mensen stemden in 2016 voor Leave, een kleine 5 miljoen stemden nu op de Brexit Party. Waar zijn die twaalf miljoen anderen gebleven? Naar Remain-partijen? Niet gestemd? Stemmen ze nooit in Europese verkiezingen of gaan ze bij de volgende landelijke verkiezingen ook niet stemmen? Een voorspelling op basis van deze uitslag is erg lastig”, aldus Van Otterloo.

Lees ook: Brexit column: Brexit-slogan 'to take back control' laat de ironieën in het VK zien

,,De verkiezingen zijn eigenlijk vrijwel uitsluitend een interne aangelegenheid. De grote Europese thema’s als klimaat, vluchtelingen, arbeidsmarkt, Poetin, Trump en Xi Jinping speelden geen rol in het debat. Maar, de spectaculaire groei voor de Greens suggereert dat de kiezers het klimaat wel sterk mee laten wegen.”

Het meest opmerkelijke is volgens van Otterloo misschien wel dat dankzij de relatief kleine groei van Farage en het grotere verlies van de Conservatives de Britten nu per saldo mínder eurosceptici naar het Europees Parlement sturen dan in 2014. ,,Het Europees Parlement is sowieso weinig veranderd en gaat de Brexiteers niet helpen.“

De verkiezingen zijn eigenlijk vrijwel uitsluitend een interne aangelegenheid

Lennard van Otterloo