Nieuws Brexit

‘Ministers dreigen May met opstand om chaotische Brexit’

De Britse premier Theresa May raakt steeds meer in de problemen. Zelfs haar eigen ministers dreigen in opstand te komen en af te treden als er geen stappen worden gezet om een chaotische Brexit zonder deal te voorkomen, berichten Britse media volgens het AD.

Buitenlandredactie AD | Foto: ANP 26 februari 2019

Theresa May 2

Het Britse kabinet vergadert vanochtend over de naderende Brexit. De krant The Daily Mail bericht dat tot vijftien ministers kunnen aftreden als de premier niet met garanties komt. Conservatieve dissidenten zouden stiekem hebben vergaderd over de vraag hoe ze kunnen voorkomen dat hun land volgende maand zonder deal uit de Europese Unie stapt.

Het parlement heeft eerder een streep gehaald door de Brexitdeal van May. De premier komt naar verwachting met concessies om een opstand binnen haar regering te voorkomen. Brexiteers hebben volgens de BBC te horen gekregen dat ze een ‘erg lastige boodschap’ tegemoet kunnen zien.

Lees ook: Podcast: Leuk zo'n blauw monster, maar helpt het Brexit te begrijpen?

‘Rampzalig’

Afgelopen weekend zeiden drie ministers al tegen The Daily Mail dat ze hoe dan ook ‘een rampzalige’ no deal-Brexit willen verhinderen. De drie, Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd, eisen dat May de Brexit uitstelt, wanneer er niet snel een doorbraak komt.

May heeft een tweede stemming in het parlement over haar Brexitdeal uitgesteld. Een nieuw debat over de deal met de Europese Unie werd morgen verwacht, maar is nu uitgesteld tot uiterlijk 12 maart. Als die deal niet wordt geaccepteerd door het parlement, dient May volgens de krant een uitstelverzoek in bij de EU.

The Sun schrijft nu dat May zal voorstellen een vertrek zonder deal op 29 maart uit te sluiten. Dat betekent in de praktijk dat de premier bereid is om aan te sturen op Brexituitstel als het parlement over twee weken nog geen groen licht heeft gegeven voor haar deal, bericht de krant.