Nieuws Brexit

Nederlandse ondernemers hoeven zich volgens Brexit-minister weinig zorgen te maken

Robin Walker, Brexit-minister in het kabinet van premier Theresa May, wil de zorgen over de Brexit wegnemen bij Nederlandse ondernemers. NBCC-voorman Anton Valk is er niet helemaal gerust op, merkte ook Lennard van Otterloo, onze columnist, die bij het forum aanwezig was.

De Ondernemer l Foto: ANP 22 maart 2019

Robin Walker Brexit 1

Robin Walker tegen BNR Nieuwsradio: "De rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk blijven beschermd en de meeste goederen vrij van tarieven". Om daaraan toe te voegen: "Dat Nederlands-Britse handelsbetrekkingen veranderen, betekent niet dat we moeten stoppen met samenwerken en in elkaar investeren." Walker deed zijn uitspraken op een forum van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC).

Lees ook: Ondernemers beter voorbereid op Brexit onder dreiging van no deal

Maar dan moet er wel een deal komen. Volgens Walker kan een no deal 'disruptief' uitpakken. "Dit willen we koste wat het kost vermijden."

Optimistisch

De woorden van de minister stellen Anton Valk, voorzitter van NBCC, niet helemaal gerust. "Er wordt rekening gehouden met handel en investeringen, dat is belangrijk. Maar hij is wel erg optimistisch over een effect van een no deal en gaat voorbij voorbereidingen die gedaan zijn." Volgens de voorzitter hebben VNO-NCW, de Nederlandse overheid en NBCC er veel aan gedaan om bedrijven voor te bereiden. "Zo hebben we ze laten kijken naar hun eigen supply chain."

De politieke situatie is nog altijd onzeker, aldus Valk. "De kans dat May de deal er doorheen krijgt, moet door iedereen geaccepteerd worden. Of de tactiek van veel druk uitoefenen werkt, is onduidelijk." De voorzitter noemt de kans 'redelijk aanwezig' dat de deal er niet komt.

De Ondernemer’s Brexit columnist Lennard van Otterloo was ook aanwezig hij het NBCC-event en is het eens met Anton Valk. “Het is duidelijk dat minister Walker op dit moment nog niet zoveel kon zeggen aangezien er nog veel onzeker is. Terwijl de minister deze woorden uitsprak was Theresa May in Brussel om haar strategie voor te leggen aan haar collega-regeringsleiders en zag het er eerder naar uit dat het risico op No Deal groter in plaats van kleiner werd. Inmiddels weten we de einduitkomst van die bijeenkomst en ziet het er iets beter uit. Toch hebben veel ondernemers er eigenlijk een onzekerheid bij, ze weten niet alleen nauwelijks wat er gaat gebeuren, ze weten sinds een paar weken ook niet meer wannéér dat dan precies gaat gebeuren.”

Intussen is de EU bereid om de Brexit eventueel uit te stellen tot 22 mei. Voorwaarde is wel dat de Britten akkoord bereiken over een uittredingsdeal. Als dat niet gebeurt, wil Brussel dat de Britten voor 12 april hun biezen pakken. Dat werd gister besloten op de EU-top in Brussel.