Nieuws Brexit

VNO-NCW heeft grote zorgen om no deal-Brexit

Ondernemersverenigingen VNO-NCW en Evofenedex maken zich grote zorgen om een 'no deal-Brexit', zeggen ze in een reactie op Britse kranten die berichtten dat Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden zijn vastgelopen.

De Ondernemer / ANP 4 september 2020

Brexit no deal boris protest ondernemers

Foto: Unsplash

VNO-NCW denkt dat de kans op een deal 'zeer klein' is en omschrijft de situatie als zeer zorgelijk vanwege de moeizame onderhandelingen. ,,Dat is ontzettend eng. Ook omdat we nu al in de diepste crisis van na de oorlog zitten, is het extra urgent dat de EU en het VK hier uit komen."

,,De kans op een deal wordt steeds kleiner, want de tijd voor een fatsoenlijk akkoord wordt steeds korter", aldus de woordvoerder van Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek. Wel blijft de vereniging hopen op een kwalitatieve deal.

''Er moeten juist bij een no-dealscenario hernieuwde afspraken worden gemaakt over de toegang tot weg-, lucht- en zeetransport, evenals de bijbehorende arbeidsmarkt''

Woordvoerder Evofenedex

Logistieke problemen bij No Deal

Beide verenigingen maken zich zorgen om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Evofenedex benoemt ook de operationele en logistieke problemen. ,,Er moeten juist bij een no-dealscenario hernieuwde afspraken worden gemaakt over de toegang tot weg-, lucht- en zeetransport, evenals de bijbehorende arbeidsmarkt." Voor deze wetgeving geldt nu nog een overgangsperiode, maar de vereniging waarschuwt voor "onvermijdelijke vertragingen en verstoringen".

Evofenedex verwacht vooral dat handels- en productiebedrijven in de problemen komen door het gebrek aan een gelijk speelveld met betrekking tot staatssteun en productstandaarden. De Britse regering blijft bijvoorbeeld vasthouden aan staatshulp aan technologische bedrijven. ,,Bovendien komen daar nog invoerrechten en administratieve lasten voor douaneprocedures bij", aldus de woordvoerder.

Lees ook: Brexitakkoord noodgedwongen dichterbij door coronacrisis

Brexit: 'Bereid je als ondernemer goed voor'

VNO-NCW wijst op de problemen die de Nederlandse visserij kan krijgen. Voor een deel is deze afhankelijk van Britse wateren. Voor deze sector moet een regeling komen, aldus VNO-NCW.

Evofenedex dringt er bij bedrijven al geruime tijd op aan zich voor te bereiden op een no deal-Brexit, omdat de gevolgen veelal bekend zijn. Sinds het verstrijken van de deadline voor de verlenging van de overgangsperiode per 1 juli neemt het aantal gestelde vragen toe, aldus de woordvoerder. Ook wordt de website vaker bezocht en melden meer mensen zich aan voor webinars en checklists.

VNO-NCW blijft de komende tijd actief campagne voeren om ondernemers te wijzen op wat ze kunnen doen. De aandacht is 'mogelijk wat verslapt door corona en de enorme crisis'.

Lees ook: Ondanks Brexit verkiezen multinationals Londen boven Amsterdam of Parijs

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.