Dit bericht wordt continu bijgewerkt.

Britse premier Theresa May zette dinsdagmiddag de deur open voor uitstel van Brexit. 'Puur korte termijn-denken', stelt De Ondernemer-columnist Lennard van Otterloo. ‘Ze probeert te voorkomen dat de macht over Brexit bij haar wordt weggehaald en zij zelf voor spek en bonen bij de onderhandelingen zit.’

Het nieuwste Brexit-voorstel van Theresa May is te omschrijven als een drietrapsraket. Op 12 maart wordt gestemd over de deal die May heeft onderhandeld met EU. Mocht deze het niet halen, dan wordt op 13 maart gestemd over een (chaotische) No Deal-Brexit. Als deze het ook niet haalt dan volgt er de 14e een stemming over uitstel van Brexit.

Maar die stemming is nog op de te lange termijn voor May, volgens Van Otterloo. ‘Haar voorstel van vandaag is om te voorkomen dat er morgen een ander wetsvoorstel wordt goedgekeurd.’ Die zou de macht over het verloop van het Brexit-proces weghalen bij May en aan het parlement geven. ‘May voert korte termijngevechtjes en daarna ziet ze weer verder.’

Britse media zien een ander motief. Bezorgde ministers hebben de premier onder druk gezet om te voorkomen dat het land op 29 maart zonder overeenkomst uit de EU vertrekt. Ze vrezen dat zo'n chaotische 'No-Deal-Brexit' rampzalig uitpakt voor het Verenigd Koninkrijk.

Het parlement heeft eerder met grote meerderheid tegen de Brexit-deal van May gestemd. Ze belooft nu dat het parlement aan zet komt als dat weer gebeurt. Parlementariërs mogen dan besluiten of ze zonder deal uit de EU willen stappen of dat ze de Brexit willen uitstellen. ,,Het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 29 maart alleen zonder deal als het Lagerhuis daar expliciet mee heeft ingestemd'', zei May.