Nieuws Brexit

Twee weken Brexit: zo komen vrachtwagens de grens (niet) over

In de tweede week van Brexit is een transport vanuit de Drechtsteden naar het Verenigd Koninkrijk nog geen ‘appeltje-eitje’, maar van chaos aan de grens is ook geen sprake. Voor transportbedrijven valt de nieuwe werkwijze relatief mee. Het zijn vooral de verladers die zoekende zijn. ,,Omdat Engeland nu in volledige lockdown zit, verwacht ik niet dat het volume aan ladingen snel zal toenemen.’’

Van onze redactie 16 januari 2021

Brexit grens transport

Omdat de documentatie die sinds de invoering van Brexit bij een lading moet worden meegestuurd op het conto van de verlader - de zendende of ontvangende partij - ligt, blijft de overlast van de Britse uittreding uit Europa voor transportbedrijven relatief beperkt. ,,Qua afhandeling van de documenten hebben wij op zich geen problemen’’, zegt Tjeerd Hofmeyer van Klein Transport uit Alblasserdam. ,,Onze klanten, de verladers, zijn nog wel een beetje zoekende. Wie doet wat en waar moet dat gebeuren?’’

Dat veel bedrijven ‘een beetje zoekende’ zijn, is alles behalve verbazingwekkend, concludeert het AD. Want pas enkele dagen voor Brexit een feit zou worden sloten de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie een deal. Een onzekere periode die vooral heel vervelend en kwalijk is geweest, zei mede-eigenaar Michel de Lange van transportbedrijf Vorex uit Dordrecht nog kort voor de jaarwisseling.

Lees ook: Werken en wonen in 'Lockdown Londen': ondernemer Lennard van Otterloo vertelt

Brexit-drukte op de ferry

Mede vanwege de uitbraak van de Britse coronavariant werd al verwacht dat de eerste Brexit-weken en -maanden allesbehalve soepel zouden gaan verlopen voor handelaars tussen beide landen. Dat blijkt in week twee inderdaad het geval, zegt Hofmeyer. Klein Transport merkt met name dat de drukte op de ferryterminals is toegenomen en dat er voor de poorten lange files staan met vrachtwagens die hun lading de Noordzee over willen brengen.

Fenex, de Nederlandse organisatie voor expeditie en logistiek, merkt dat het met name verkeerd gaat bij het doorgeven van bepaalde ladingkenmerken aan de douane. Met name de MRN-nummers die bij de Melding Export Documentatie (MED) moeten worden opgegeven zijn vaak nog onjuist. Het gevolg: een trailer komt niet door de douane en staat daardoor dagen of soms weken stil in de haven.

,,Vanwege extreme be­voor­ra­ding is het la­ding­aan­bod naar Engeland al afgenomen en met de volledige lockdown zal het volume zeker niet gaan toenemen"

Tjeerd Hofmeyer, Klein Transport

Een gebrek aan middelen in Engeland is echter uitgesloten, vermoeden exporteurs. Voorafgaand aan Brexit is het Verenigd Koninkrijk namelijk ‘extreem bevoorraad’, zegt ook Hofmeyer. ,,Daardoor is het ladingaanbod naar Engeland al afgenomen en doordat het land nu in een volledige lockdown zit, zal het volume aan lading de komende tijd ook zeker niet gaan toenemen’’, verwacht hij.

Mega-bestellingen in 2020

Van die extreme bevoorrading hebben andere transportbedrijven en exporteurs in en om Dordrecht in de laatste maanden van 2020 ook geprofiteerd. Het aantal orders vanuit het Verenigd Koninkrijk nam sinds vorig jaar zomer zienderogen toe. Bijkomend nadeel van die recente mega-bestellingen is echter wel dat de orderportefeuille van ondernemers voor januari en februari nagenoeg leeg is. Van chaos aan de grens is dan ook geen sprake omdat er voorlopig door veel ondernemers eerst de kat uit de boom wordt gekeken.

Lees ook: Nederlands transport naar VK verloopt goed, wel problemen bij Britten

In Hoek van Holland, van waaruit de Stena Line richting Engeland vertrekt, is de speciale Brexit Parking daarom leeg. Op het stuk asfalt bij de ferry’s is plaats voor meer dan tweehonderd vrachtauto’s die noodgedwongen stil moeten staan omdat hun papieren niet op orde zijn. In de eerste dagen na de invoering van Brexit stonden daar geen tweehonderd maar slechts een handvol voertuigen. Een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat de eerste dagen na Brexit ‘vlotjes’ zijn verlopen.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.