Nieuws Coronavirus
Op anderhalve meter: deze jonge ondernemer (24) helpt horeca met The Social Table
Nu de terrassen van horecazaken weer open zijn, moeten zij vaak plekken opofferen om anderhalve meter afstand tussen hun gasten te waarborgen. Ondernemer Jazz Weststrate (24) bedacht daar wat op. Hij ontwikkelde The Social Table, een compacte tafel die ervoor zorgt dat mensen voldoende afstand kunnen houden. De tafel bestaat namelijk uit meerdere losse tafelbladen.

Ondernemer Jazz Weststrate (24) bedacht The Social Table. Foto's: The Social Table/Jan de Groen
Weststrate is in het dagelijks leven werkzaam als expediteur, maar kent de horeca van binnen en van buiten. Zo stond hij achter de bar bij Thoms en was hij assistent-bedrijfsleider bij Jofel in Rotterdam-Prinsenland. Hoewel hij nu ander werk doet, heeft hij nog altijd veel vrienden in de horeca. Dat zorgde ervoor dat het balletje ging rollen.
,,Cafés en restaurants zitten in zwaar weer. Ik dacht: hoe kan ik mensen in de horeca nou helpen?’’ vertelt Weststrate aan het AD. ,,Ik wilde een product maken dat praktisch zou zijn. Iets waar ze nu wat aan hebben in een 1,5 metersamenleving, maar juist ook daarna. Dat idee werd uiteindelijk The Social Table.’’
''The Social Table moet geen kortetermijnoplossing zijn. Hij moet horecazaken ook na de coronacrisis geld kunnen opleveren''
Tafel neemt weinig ruimte terras in beslag
Het idee is praktisch. De tafel kan door de verschillende delen eenvoudig groter en kleiner worden gemaakt. De losse delen kunnen met een stang in de ‘basistafel’ worden geschoven. Daardoor kan een restaurant bijvoorbeeld een reservering aannemen voor een grote groep, tot twintig personen aan één tafel, maar op rustigere momenten de tafel ingeklapt laten staan voor meer ruimte op een terras.
,,Zo neemt de tafel weinig ruimte in beslag, maar kun je er wel méér mensen aan kwijt’’, legt Weststrate uit. ,,Daarnaast is de tafel beschikbaar in een hoog model, om gebruikt te worden als statafel.’’
Geld voor horeca opleveren
De jonge ondernemer begon vroeg in mei met het maken van de eerste prototypes. Althans, dat liet hij doen. ,,Ik kan zelf nog geen schroef in een muur draaien’’, zegt hij met een grote knipoog. Weststrate weet goed waar hij het over heeft. ,,Het concept heb ik heel helder in mijn hoofd. Dat leg ik zo duidelijk mogelijk aan vakmensen uit.’’
Inmiddels is het project tien prototypes verder. ,,We zijn de laatste details aan het finetunen. Ik hoop dat de eerste tafels over een week of vier de deur uit kunnen’’, zegt Weststrate. ,,Ik moet nog veel materialen testen. The Social Table moet namelijk geen kortetermijnoplossing zijn. Hij moet horecazaken ook na de coronacrisis geld kunnen opleveren. De materialen moeten daarom lang meegaan.’’
Lees ook: Woeste Eindhovense cafébazen gooien stapgebied dicht: ‘Coronaregels niet te handhaven’
Het voelt niet als werk
Het is een drukke periode voor Weststrate, maar daar zit hij niet zo mee. ,,Ik doe dit naast mijn reguliere baan, er gaat veel tijd in zitten. Ik ga vaak om 07.00 uur ‘s ochtends van huis en werk tot 16.00 uur. Daarna heb ik afspraken staan voor dit project. Soms ben ik pas rond 01.30 uur thuis’’, vertelt hij. ,,Maar ik vind het leuk om bezig te zijn. Als je iets doet wat je leuk vindt, voelt het niet als werk.’’
Lees ook: Cadeaubonnen en opknapbeurt: euforie terug bij wijnbar Het Eigendom