Nieuws Coronavirus

Twents bedrijf produceert chips voor wereldwijd onderzoek coronavirus

Testen, testen, testen. Om te bepalen of iemand het coronavirus heeft, maar ook om te zien of iemand het heeft gehad en nu immuun is. Om de deelname aan de maatschappij en economie te kunnen verruimen is kennis hierover van groot belang. Het Twentse bedrijf Micronit produceert chips die vanaf het begin van de crisis al door klanten wereldwijd gebruikt worden om de genetische opbouw van het virus te bepalen.

Van onze redactie 1 mei 2020

Micronit corona virus lab onderzoek

De cleanroom van Micronit. Foto: Stefan Albrecht

Het Enschedese bedrijf Micronit is toeleverancier van bedrijven die machines produceren waarmee analyses en testen worden uitgevoerd op tal van monsters. Het bedrijf ontwikkelt zogenaamde ‘microfluïdische chips’ die wereldwijd in laboratoria en ziekenhuizen worden gebruikt. Deze chips worden ingezet voor onder meer kankeronderzoek, maar meer recentelijk ook voor onderzoek naar het coronavirus. Het bedrijf heeft de productie opgevoerd om te kunnen voldoen aan de grote vraag.

Wereldwijd op grote schaal getest

Willy-An Silvius, marketing- en communicatiespecialist bij Micronit, geeft aan dat het bedrijf er alles aan doet om de eigen verantwoordelijkheid tijdens deze crisis te blijven dragen, zowel voor binnen- als buitenland. ,,Wij zijn er nu vooral op gericht om zorg te kunnen blijven dragen voor al onze klanten, zodat de testen gewoon in voldoende mate beschikbaar blijven en er wereldwijd op grote schaal getest kan worden. Klanten verhogen hun voorraden om ook aan die vraag te kunnen voldoen en dat houdt in dat het bij ons extra druk is.” Het aantal medewerkers in de cleanroom is dan ook tijdelijk uitgebreid.

''De chips worden niet alleen ingezet om te testen of iemand corona heeft, maar zijn ook van cruciaal belang bij het onderzoek naar de oorsprong en het verloop van het virus''

Willy-An Silvius, marketing- en communicatiespecialist Micronit

Corona of niet?

De chips worden niet alleen ingezet om te testen of iemand corona heeft, maar zijn ook van cruciaal belang bij het onderzoek naar de oorsprong en het verloop van het virus. Ook zet het bedrijf zich via platform ‘Viralert’ in voor de ontwikkeling van sneltests.

Hoe werkt zo’n analyse precies? Bloed of slijm wordt bij een patiënt afgenomen en na chemische bewerking op de chip aangebracht. Deze chip wordt in een machine geplaatst om een analyse uit te voeren. Het virus bevat RNA, dat lijkt op DNA. RNA en DNA zijn opgebouwd uit vier unieke bouwstenen. De volgorde van deze bouwstenen bepaalt de genetische code.

In de microfluïdische chips wordt de exacte volgorde van de bouwstenen stukje bij beetje bepaald met behulp van een zeer gevoelige microscoop. Dit wordt ook wel ‘sequencing’ genoemd. Op deze manier wordt op moleculaire schaal in kaart gebracht hoe het virus is opgebouwd.

Lees ook: Dit is ook de coronacrisis: creatief innoveren vanuit het hart

Het testen van de toekomst

Micronit is als bedrijf al enorm gegroeid en deze groei blijft ook tijdens de coronacrisis steevast doorzetten. ,,We zijn bezig met nieuwbouwplannen, omdat we een toename in onze productie verwachten. Diagnostiek zal in de toekomst sneller, accurater en preciezer worden, en dat is iets waar microfluïdische chips heel goed in kunnen voorzien”.

Lees ook: LabHotel verhuurt laboratoria met alles erop en eraan

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.