Nieuws Coronavirus

Belastingdienst: meer en soepeler uitstel van betaling voor ondernemers

De vraag om uitstel van betaling van de belasting voor ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis wordt de komende dagen verder versoepeld en simpeler gemaakt. Het aanvragen geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen.

Van onze redactie 3 april 2020

Winkelstraat leeg corona crisis onl mkb

Het kabinet wil er met deze extra maatregelen voor zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers het met hun bedrijf kunnen volhouden. Brancheverenigingen en vakbonden reageren positief.

Maatregelen Belastingdienst coronavirus:

- Uitstel van betaling eenvoudiger aanvragen

- Uitstel van meerdere betalingen in één keer aanvragen

- Aparte regeling energiebelasting sierteelt

- Langer uitstel betalingen

Eenvoudiger aanvragen

Het aanvragen van uitstel van betaling kan nu ook via de website van de Belastingdienst worden aangevraagd met een eenvoudig online formulier. Hiervoor logt de ondernemer in met zijn eigen DigiD. Fiscaal dienstverleners die namens hun klanten uitstel willen aanvragen, kunnen met hun eigen DigiD gebruik maken van het formulier.

Gecombineerd uitstel voor meer belastingen

De Belastingdienst wil onnodig werk voor de ondernemer voorkomen. De ondernemer hoeft daarom maar één uitstelverzoek in te sturen. Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de 3 daaropvolgende maanden bijkomen. Het blijft wel belangrijk dat ondernemers op tijd aangifte doen en dat zij pas uitstel van betaling aanvragen nadat zij een (naheffings)aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Het uitstel is bovendien uitgebreid naar meer soorten belastingen. Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Daar komt nu bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland.

Voor alle belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid tot in ieder geval 19 juni 2020. Het digitale uitstelformulier wordt de komende dagen zodanig aangepast dat ook de nieuwe maatregelen hierin komen.

Aparte regeling energiebelasting sierteelt

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt. Dit betekent dat de energieleverancier voor april, mei en juni 2020 geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik. De energieleveranciers zullen deze week voorbereidingen treffen, zodat het merendeel dit vanaf volgende week kan uitvoeren.

Langer uitstel betalingen

Ondernemers kunnen ook voor een langere periode dan de eerder aangekondigde drie maanden uitstel aanvragen. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Ondernemers met een belastingschuld lager dan €20.000 kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Heb je als ondernemer een schuld hoger dan € 20.000,-? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogenaamde derde deskundige zoals een accountant of brancheorganisatie. Ze zeggen dit zo eenvoudig mogelijk te willen maken. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Postief over online formulier

Brancheverenigingen en vakbonden zoals ONL, VNO-NCW, MKB-Nederland reageren positief: ,,Wij zijn blij met deze extra maatregelen van Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Uitstel van belastingen aanvragen wordt verder versoepeld en vereenvoudigd. Dat is een goede zaak nu ondernemers al zoveel aan hun hoofd hebben. Vooral dat dit nu via een online formulier kan, en dan ook gelijk geldt voor alle andere belastingschulden die daar in de komende 3 maanden bijkomen, laat zien dat overheid echt met ondernemers meedenkt. Het is ook goed dat er een vereenvoudigde procedure komt voor kleine ondernemers die behoefte hebben aan uitstel voor meer dan 3 maanden."