Nieuws Coronavirus

‘Out Of The Foodbox’ van Boerschappen eerste 100 procent corona-proof gezinsuitje

Horeca gesloten, boeren met overschotten en mensen die met hun kroost binnen zitten. Daar moet iets op bedacht worden, dachten Stijn Markusse van Boerschappen, Marijn van Dijke van STRND en Rob van den Broek van Taste More. Ze staken de koppen bij elkaar en kwamen op het lumineuze idee om een tijdelijk Drive Thru Restaurant te beginnen. Zaterdagavond 28 maart stond de aankondiging op Facebook en een dag later startten ze. ,,Het was meteen een gekkenhuis”, vertelt Markusse vol enthousiasme.

Anke Derkse 1 april 2020

Boerschappen foodtruck ondernemen corona drie

Van links naar rechts: Rob van den Broek, Marijn van Dijke en Stijn Markusse. Foto's: Joyce Leijdens

Het concept: als klant reserveer je op een tijdslot via internet een plek voor je auto; op de afgesproken tijd kom je aanrijden – al dan niet met de hele familie. Op een bord bij de ingang scan je de code waarmee je in de online omgeving kiest wat je wilt eten en drinken. Je scant met je telefoon wat je wilt hebben, betaalt via een betaalverzoek en rijdt vervolgens langs de foodtrucks om je bestelling in ontvangst te nemen. Alles vanuit je eigen auto, die je onder geen voorwaarde mag verlaten. Verderop op het terrein parkeer je je auto en peuzel je met het hele gezin je maaltje op.

In een week tijd bedacht en gerealiseerd

Stijn Markusse: ,,Marijn en Rob kwamen anderhalve week geleden naar me toe en wilden iets organiseren nu er geen evenementen meer kunnen doorgaan binnen hun bedrijven. We hadden al veel contact met elkaar en na een flinke brainstorm kwam dit concept eruit. Hoe het allemaal precies georganiseerd moest worden hadden we nog niet bedacht, maar ook dat ging snel en soepel. Marijn en Rob zijn hier tenslotte specialisten in. Dat het meteen zó’n enorm succes zou worden, hadden we niet kunnen bevroeden. Zondagavond waren we helemaal uitverkocht. Om alles veilig te houden, kunnen er maximaal 250 auto’s per avond deelnemen. Er waren wel een paar kleine schoonheidsfoutjes, maar alles is goed gekomen.”

''We hebben geen idee hoe lang dit nog gaat duren, maar zolang de restaurants niet open mogen, willen we hier mee doorgaan''

Stijn Markusse, Boerschappen

Eerlijke prijs voor boeren

Net als de normale afname door Boerschappen van producten bij de plaatselijke boeren, krijgen ook deze boeren een eerlijke prijs. ,,Boeren boden hun producten die ze nu niet kunnen afzetten bij de horeca tegen dumpprijzen bij ons aan, maar dat heb ik geweigerd. Zij verdienen in onze ogen een eerlijke prijs en die krijgen ze dan ook. Of er voor ons als organisatoren van het Drive Thru Restaurant een verdienmodel in zit, moeten we afwachten. Voorlopig gaan de kosten voor de baat uit. We hopen natuurlijk wel dat het straks onder aan de streep sluitend is, daar gaan we wel vanuit. We hebben er allemaal sowieso een hoop plezier van. We hebben geen idee hoe lang dit nog gaat duren, maar zolang de restaurants niet open mogen, willen we hier mee doorgaan. Dat kan dus nog twee weken zijn, maar misschien ook wel twee maanden…”

Horeca mag meedoen

De maaltijden die bij de verschillende foodtrucks te krijgen zijn, variëren per dag. ,,Onze chefs bereiden hun gerechten met de producten die we die dag ophalen bij de boeren. We hebben één foodtruck gereserveerd voor een horecaondernemer. We zijn op dit moment in gesprek met enkele plaatselijke chefs. Als zij een dag willen komen koken volgens ons concept, dan zijn ze van harte welkom.”

De maaltijden in het Drive Thru Restaurant zijn allemaal onder een tientje. Goed te doen dus voor een gezin met kinderen.

Lees ook: Steeds meer mensen doen 'boerschappen' dankzij deze ondernemer

Home Made Chefs

Naast het tijdelijke buitenrestaurant heeft Markusse sinds twee weken in samenwerking met Taste More de zogenoemde Home Made Chefs-maaltijdboxen samengesteld. Ook hiervoor worden de overschotten van de boeren gebruikt. De belangstelling voor deze boxen is eveneens enorm en groeit de ondernemer bijna boven het hoofd. ,,We hebben hiervoor een speciale productielijn kunnen openen bij Taste More. Hier worden de boxen elke dag samengesteld en ingepakt. We hebben een aantal pick-up-points in het land, maar bezorgen de boxen ook bij de mensen thuis.”

Al met al een hele organisatie. Waar Boerschappen normaal zo’n dertig medewerkers aan het werk heeft, zijn dit er nu bij elkaar tachtig. ,,Gelukkig kunnen we bouwen op mijn vrouw Stéphanie die op dit moment de hele zaak vanuit huis runt; met onze twee kids ‘op schoot’ en de derde op komst”, besluit Markusse.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.