Nieuws Coronavirus

De cijfers achter een gesloten sauna: ‘Dit kost ons 30.000 euro per maand’

Wie in de saunawereld niet kapitaalkrachtig is en geen overheidshulp krijgt, overleeft de coronacrisis nooit, dat weet ondernemer John Schippers zeker. Hij is eigenaar van Huize Hölterhof in Enschede. De cijfers vertellen het verhaal: „Het is een financiële ramp.”

Arjan te Bogt (AD) 12 mei 2020

Sauna twente corona

Sauna’s blijven voorlopig dicht. Eigenaren van Holterhof John en Griet Schippers vertellen wat dat financieel betekent. Foto: Emiel Muijderman

Goed luisteren is niet nodig om in de strak onderhouden tuin van Huize Hölterhof de stilte te horen. Normaal kletsen daar bezoekers. Nu maken alleen de vogels geluid. „Alleen jammer dat ze de hele boel hier onder schijten”, zegt Schippers in het AD.

De eigenaar van Huize Hölterhof zegt het lachend. Een paar vogelpoepjes brengen hem niet uit zijn evenwicht. Nee, dan windt hij zich eerder op over de gevolgen die coronamaatregelen hebben op het sauna- en welnesscomplex. Hoe zich die zich het beste laten omschrijven? „Het is een financiële ramp.”

''Ik heb te doen met de schlemiel die een saunapand huurt van een belegger die de penningen hard nodig heeft''

John Schippers, eigenaar Huize Hölterhof

Andere onderneming wel coronaproof

Vooropgesteld: ze kunnen het lijden. Schippers is samen met zijn broer eigenaar van het 450 man personeel tellende rioolreinigingsbedrijf RRS (‘met die gele busjes’), en bezit daarnaast Holland Riool Techniek en een vastgoedbedrijf. „Dat is coronaproof.”

Het failliete Huize Hölterhof kocht hij vier jaar geleden als investering. Als de nood aan de man is, zoals nu, hoeft hij van de huurder (lees: zijn vrouw, zij runt de zaak) niet per se een vergoeding te ontvangen. „Maar ik heb te doen met de schlemiel die een saunapand huurt van een belegger die de penningen hard nodig heeft.”

Lees ook: Familiebedrijf Klein Caravans had een feestje te vieren: toen kwam corona

Inzicht in cijfers

Want de kosten zijn hoog, en Schippers wil wel vertellen hoe hoog. De ondernemer vindt het belangrijk te laten zien wat deze maatregelen hem sec kosten. Zodat mensen een idee hebben, een beetje kunnen begrijpen voor wat voor dilemma’s bedrijven nu staan. Voor de zekerheid heeft de Enschedeër het allemaal op een A4’tje gekrabbeld, hij wil geen fouten maken.

''Onze loonkosten zijn nu nog zo’n 37.000 euro per maand. En dan nog is het een gat van 8000 euro''

John Schippers, eigenaar Huize Hölterhof

Huize Hölterhof, een sauna met wellness, restaurant en 17 kamers tellend hotel, had tot de coronacrisis 32 mensen in dienst. Zij kostten, inclusief loonbelasting en pensioenopbouw, 44.393 euro per maand. Op basis daarvan is een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Die staat op papier garant voor 90 procent van het bruto loon, maar in de praktijk is dat anders, merkte Schippers.

In totaal krijgt hij, afgerond, 29.000 euro per maand terug. Bijna 22.000 euro loon, ruim 6.600 euro aan belasting. Schippers: „Wat knaagt is dat die 90 procent dus zo’n 65 procent is.”

Meevallertje

En dan hebben zij nog ‘geluk’: de regeling is immers gebaseerd op de loonkosten van vorig jaar. „En die zijn helemaal niet meer actueel.” Inmiddels werken er bij Hölterhof namelijk 14 medewerkers minder. Hun jaarcontracten liepen af, die werden in deze periode niet verlengd. „Onze loonkosten zijn nu nog zo’n 37.000 euro per maand. En dan nog is het een gat van 8000 euro. Zelfs dan kom je niet aan die 90 procent. Kan je voorstellen wat dat voor een bedrijf met 900 man personeel betekent?”

Lees ook: Corona-regels versoepeld: zo ziet Nederland er de komende maanden uit

Terwijl zijn vrouw Griet nog een kop koffie schenkt, gaat Schippers verder. „We betalen 12.000 euro per maand aan energielasten. Nu ligt dat op 5000 euro, en aan het eind van het jaar krijg je het terug, maar liquide is het nu wel uit je portemonnee.”

En zo is er veel meer. Werkgeversverzekering? 2000 euro. Water? 1000 euro. Het vastrecht voor het trafohuisje? 1000 euro. Hygiënecontrole? 300 euro. Tuinonderhoud? 1000 euro. En eigenlijk zou er ook huur á 13.000 euro betaald moeten worden, zegt Schippers. „Dan komen we, alles bij elkaar, maandelijks 30.000 euro tekort.”

Tweedehands strandstoel

Het terugbetalen van de investering was, na drie verliesgevende jaren, net begonnen. Dat stokt nu. „En er is geld nodig om te investeren”, zegt John Schippers. „Helemaal in deze branche. In een sauna verwachten mensen luxe, geen tweedehands strandstoel. Je moet telkens blijven vernieuwen, als je dat niet doet, loop je achteruit.”

"Je moet blijven investeren: in een sauna verwachten mensen luxe, geen tweedehands strandstoel"

John Schippers, eigenaar Huize Hölterhof

Het ergste van alles, ze kunnen niets doen. Het personeel evenmin. Ja, ze hebben geholpen met opknappen. De sauna’s zijn geschuurd, de zolder is opgeruimd, de bestrating schoongemaakt. Maar dat is op een gegeven moment klaar. Allemaal namen ze alvast vrijwillig vakantie op. En de medewerkers zelf kwamen met het initiatief hun vakantiegeld later uit te betalen. Dat gebaar, die loyaliteit, het raakte hun bazen. Nu nog.

Annuleringen gasten

Alleen het restaurant en het hotel open doen, is niet rendabel. Gasten komen ook voor de sauna, weet Griet. Als geheel is het levensvatbaar. Alleen donderdag al kwamen er na de persconferentie van premier Rutte 20 annuleringen van hotelgasten. Ze zucht, ze snapt het wel. Maar het maakt verdrietig. Net als het aanzicht van het afgesloten zwembad, en de lege sauna’s.

Lees ook: Coronacrisis? Reisondernemer achter Charlie’s Travels ziet vooral kansen

Wie in deze branche niet kapitaalkrachtig is, houdt het zonder compensatie niet vol tot september. Dat weet Schippers zeker. „Als het überhaupt in september weer mag. Misschien komt er wel een tweede golf.”

Het liefst doen hij en zijn vrouw Huize Hölterhof zo snel mogelijk weer open. Kan ook, vinden ze. Er is een deurbeleid, mensen kennen de regels, er is ruimte genoeg en afstand wordt wel bewaard. „Mensen zijn hier naakt”, besluit Schippers. „Geloof me, die lopen hier echt niet tegen elkaar aan.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.