Nieuws Coronavirus

Stormloop ondernemers op kredietloket banken

Banken worden overspoeld met vragen van ondernemers die in de problemen raken door de coronacrisis. Ondernemers zoeken extra geld om toch de rekeningen te kunnen betalen.

Van onze redactie 17 maart 2020

Laatste update: 17 maart 2020 16:19

Rabobank gebouw utrecht

Beluister hierboven de Corona Update, waarin onder meer de BMKB-regeling en het 'nu afschaffen van de bureaucratie' aan bod komt.

Bij de loketten voor extra krediet is het topdrukte. ,,Het begon vorige week al, maar nu loopt het echt heel hard met vragen’’, vertelt een woordvoerder van ING het AD. ,,Vooral voor de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is veel belangstelling.’’

Banken zien enorme toename aanvragen

ABN Amro ziet een enorme toename in vragen uit de sectoren retail, transport en logistiek en leisure. ,,Onder leisure valt bij ons de horeca, maar bijvoorbeeld ook de pretparken’’, aldus een woordvoerder.

Bij de Rabobank stapelen de aanvragen zich ook op. ,,We hebben een overload aan werk. We werken met man en macht om de ondernemers zo snel mogelijk van dienst te zijn’’, laat de bank weten. Concrete aantallen aanvragen willen de banken niet noemen.

Lees ook: Werktijdverkorting, hoe werkt dat?

Massaal beroep op BMKB-regeling

Duizenden ondernemers zijn getroffen door de corona-uitbraak. De horeca is bijvoorbeeld zo goed als op slot gegaan, waardoor bedrijven van de ene op de andere dag hun omzet zien verdwijnen. Maar wie personeel in dienst heeft zal volgende week toch gewoon de salarissen moeten overmaken.

Dat kan al veel bedrijven in de problemen brengen. Om de kosten te kunnen blijven betalen kunnen mkb-ondernemers een beroep doen op de BMKB-regeling. Die is sinds afgelopen maandag beschikbaar. Bij de BMKB stelt de overheid zich garant voor een groot deel van het krediet dat een bank aan een mkb-bedrijf geeft. Het maximumkrediet is 1,5 miljoen euro. Daarboven geeft de overheid geen borgstelling meer af.

De belangstelling voor het krediet is overweldigend. Banken zetten alle zeilen bij om ondernemers zo snel mogelijk te helpen. Kleinere kredieten kunnen al online worden aangevraagd. ,,Daarnaast proberen we onze klanten zoveel mogelijk maatwerk te leveren’’, zegt de Rabobank.

Lees ook: Koerselman (FNV Horeca): 'Rekening coronacrisis mag niet naar werknemers'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.