Video Coronavirus

Coronaregels: ook deze kroegbaas sluit de deuren

Steeds meer horecaondernemers gaan ertoe over hun deuren te sluiten. Ook Chris Verkleij heeft die moeilijke beslissing voor zijn cafe 'Vrienden van de Hoeck' moeten nemen. De coronaregels zijn volgens hem niet te handhaven, vertelt hij in de video.

Van onze redactie 16 juni 2020

MyChannels Video ID: 152253

Voldoende ruimte tussen de tafels, tape op de vloer, desinfectiezuilen bij de deur en de coronaregels op een prominente plek. Chris Verkleij (29), eigenaar van de Bodegraafse kroeg Vrienden van den Hoeck, was er klaar voor om weer open te gaan. Maar na een kleine twee weken sluit hij zijn zaak weer. ,,De anderhalve meter is onwerkbaar. Zeker als er een boete boven je hoofd hangt.”

Na tien weken verplichte sluiting, had Verkleij zin om weer te beginnen. ,,Tweede pinksterdag begon gelijk gemoedelijk. Het was gezellig druk, goede omzet en fijn om weer achter de bar te staan.” Toch genoot ‘de jongste kroegbaas van Nederland’ maar kort van de heropening. Afgelopen vrijdag sloot hij zijn tent weer. Aanleiding: een officiële waarschuwing en een onwerkbare situatie.

Lees ook: Het mag en kan weer: de terrassen zijn open

Afgelopen week ontving Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verschillende signalen vanuit het land dat horecaondernemers hun deuren sluiten. Dat gebeurt omdat de anderhalve meter-regels niet rendabel zijn, maar ook omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. ,,Inmiddels is de discussie verschoven en is de vraag: hoe bereid zijn mensen nog om zich aan de regels te houden? Het draagvlak voor de coronamaatregelen in de samenleving is enorm afgenomen. We zien dit niet alleen terug in het straatbeeld, maar ook bij horecabezoeken. Gasten begrijpen niet waarom de regels in de horeca nog zo streng zijn, terwijl op andere plekken anderhalve meter geen issue meer lijkt te zijn.''

Café ‘t Pötterke in Maastricht was eerder landelijk nieuws als het eerste horecabedrijf in Limburg dat verplicht op slot is gegaan vanwege het schenden van de coronaregels. Het cafe heeft zaterdag verplicht de deuren moeten sluiten omdat de eigenaren niet de anderhalve meter afstand op het terras konden handhaven. Volgens de eigenaren hebben zij er alles aan gedaan dat hun gasten zich aan de regels hielden en zijn ze het oneens met het besluit van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, maar leggen ze zich er wel bij neer.

Foto: Chris Verkleij, achter de bar in zijn café in Bodegraven.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.