Nieuws Coronavirus

CPB iets optimistischer over economie, maar corona kan roet in eten gooien

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de economische groei dit jaar iets harder groeit dan aanvankelijk gedacht, maar de effecten van het nieuwe coronavirus zijn onzeker. Als die virusuitbraak niet snel onder controle is, valt die groei aanzienlijk lager uit.

De Ondernemer 3 maart 2020

Laatste update: 3 maart 2020 08:00

Cpb economie vooruitzicht corona brexit stikstof

Foto: Unsplash

Het CPB gaat er nu nog vanuit dat de virusuitbraak snel onder controle komt. In dat scenario zou de economische groei dit jaar op 1,4 procent uitkomen, tegenover de 1,3 procent groei die de overheidsinstantie in december raamde. Voor 2021 wordt een groei van 1,6 procent verwacht.

Ander scenario coronavirus

Onderzoekers van het CPB hanteerden ook een andere scenario voor het coronavirus, waarbij de epidemie wereldwijd pas in het derde kwartaal dit jaar uitdooft. Doordat de export, investeringen en consumptie in dat geval zouden afnemen, zou de stijging van het Nederlandse bruto binnenlands product over dit en volgend jaar 0,8 procentpunt lager uitvallen.

''Een chaotische Brexit is afgewend, maar het blijft onzeker of het VK en de EU voor het einde van dit jaar een handelsakkoord sluiten''

Centraal Planbureau

Dat de raming voor de economische groei in 2020 opwaarts is bijgesteld, komt onder meer doordat het CPB positiever is geworden over de wereldhandel. Toch blijven er risico's op dit vlak. Zo is een chaotische Brexit afgewend, maar blijft het onzeker of het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voor het einde van dit jaar een handelsakkoord sluiten. Ook de Amerikaanse handelspolitiek blijft onvoorspelbaar, aldus het CPB.

Effect stikstof- en PFAS-regelgeving

In Nederland hebben problemen rond stikstof- en PFAS-regelgeving in de bouw een negatief economisch effect, waarover het CPB iets pessimistischer is geworden. Projecten liggen stil of er komen minder nieuwe projecten bij. Doordat bouwers ook nog met personeelstekorten kampen, kunnen ze niet voldoende bouwen om de krapte op de woningmarkt te verhelpen.

Lees ook: 'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'

Het CPB is, bij een beperkt effect van het coronavirus, ook positiever geworden over de werkloosheid. Waar het economisch adviesbureau eerder voorspelde dat de werkloosheid dit jaar licht zou stijgen, wordt nu een lichte daling verwacht. Mede door de krappe arbeidsmarkt stijgen ook de cao-lonen in de private sector iets harder dan eerder geraamd.

Stijging van koopkracht

De koopkracht stijgt dit jaar met 2,1 procent dankzij lastenverlichtingen. Volgens het CPB houdt Nederland dit jaar een begrotingsoverschot, maar dit daalt wel naar 1,1 procent tegenover 1,7 procent in 2019. Volgend jaar bedraagt het overschot naar verwachting 0,1 procent.

Lees ook: Brexit: recordaantal buitenlandse bedrijven wil naar Nederland