Nieuws Coronavirus

Directeur VRB: 'Maak zo snel mogelijk gebruik van steunmaatregelen overheid'

Ondernemers moeten zo snel mogelijk gebruik maken van de steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd om ze door de coronacrisis heen te helpen. Zij hebben echter wel hulp nodig voor het snel nemen van de bureaucratische hordes, zo waarschuwt VRB-directeur Pim van Rijswijk.

Van onze redactie 24 maart 2020

Terras denhaag gesloten maatregelen coronavirus

Een door de coronacrisis uitgestorven terras in Den Haag. Foto: Remko de Waal/ANP

Het zijn bijzonder heftige tijden, signaleert Van Rijswijk. Hij krijgt dagelijks grote ondernemers aan zijn bureau die zich enorme zorgen maken over de toekomst van hun bedrijf. ,,Mensen staan hier met de tranen in hun ogen”, aldus Van Rijswijk, directeur van het in Utrecht gevestigde adviesbureau.

Volgens de adviseur en fiscaal deskundige voor het mkb hebben bedrijven een goede kans te overleven dankzij het steunpakket dat het kabinet bekend heeft gemaakt. Er is vijftig miljard euro voor hen beschikbaar, verdeeld over veertien regelingen. Mocht er meer geld nodig zijn dan ligt er nog eens veertig miljard euro klaar. Door het grote aantal maatregelen is het voor veel ondernemers onoverzichtelijk en complex en daarin schuilt direct de kwetsbaarheid.

''Vraag nu bij de belastingdienst uitstel van betaling aan. Ook wanneer je bedrijf geen liquiditeitsprobleem heeft''

Pim van Rijswijk, directeur VRB

Hulppakket voor mkb

,,Het is enorm bureaucratisch; mensen weten niet waar ze moeten aankloppen”, zegt Van Rijswijk. ,,Daarom hebben wij een hulppakket ontwikkeld. Het is een lifeline voor heel ondernemend Nederland. Alles wat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van alle regelingen. Alle formulieren en standaardbrieven zitten erin. En we zorgen voor updates van regelingen die er nog bij gaan komen.”

Van Rijswijk heeft twee adviezen voor ondernemers die essentieel zijn. Het eerste is: vraag nu bij de belastingdienst uitstel van betaling aan. Ook wanneer je bedrijf geen liquiditeitsprobleem heeft. Dat kan over drie maanden namelijk anders zijn en dan zorgt de uitgestelde verplichting aan de fiscus voor financiële lucht in een moeilijke tijd. In het hulppakket zit de brief voor de belastingdienst die nodig is voor het aanvragen van dit uitstel van betalen.

Video onder: Pim van Rijswijk over het maatregelenpakket in Business Class van Harry Mens (RTL 7).

Lees ook: 'Hoe krijgen we het geld bij mkb-ondernemers?'

'Zet eenmanszaak of vof om in bv'

,,Daarnaast is deze crisis het moment bij uitstek om een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) om te zetten in een bv. Die rechtsconstructie biedt bescherming van het privévermogen in geval van een faillissement. De omzetting is mogelijk met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar. Daarvoor moet de ondernemer wel vóór 31 maart 2020 een intentieverklaring bij de belastingdienst registeren. Ondernemers kunnen dat doen via de website van de VRB Adviesgroep. Daarna is er nog voldoende tijd om de bv op te richten”, adviseert Van Rijswijk.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.