Nieuws Coronavirus

Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen nieuw steunpakket

Het is essentieel dat er aanpassingen worden gemaakt in het derde steunpakket dat vanaf 1 oktober ingaat, aldus De Alliantie van Evenementenbouwers. De regelingen in het nieuwe pakket zouden voor een groot aantal ondernemers in de evenementenbranche niet voldoende zijn.

Van onze redactie 9 september 2020

Evenementen corona virus demonstratie staatsteun

Demonstranten op het Malieveld tijdens een protestactie van de evenementenbranche in augustus. Foto: ANP

,,Wij hebben de verantwoordelijke ministers afgelopen week een brief gestuurd met daarin een duidelijke uitleg waarin de, overigens zeer gewaardeerde steunmaatregelen, tekort schieten voor de evenementenbranche,'' zegt Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers.

Lees ook: Derde steunpakket overheid: dit zijn de maatregelen

Volgens de branche zijn dit de problemen van het derde steunpakket:

  1. In de NOWIII-regeling zitten verkapte boetes; organisaties die meer dan 10 procent snijden in personeelskosten worden beboet terwijl bij NOWII juist werd opgeroepen om als bedrijf eigen verantwoordelijkheid te nemen. De branche wil dat de boeteregeling aangepast wordt volgens een aan de overheid voorgestelde berekening.
  2. Het maximum bedrag binnen de Vaste lasten-regeling (TVL) is hoger dan in het tweede pakket, maar voor de grotere MKB-bedrijven in de evenementensector zou dit niet voldoende zijn. Zij dreigen hiermee alsnog om te vallen. De branche roept op het maximum bedrag aan te passen of geen maximum te hanteren.
  3. De nieuwe vermogenstoets bij de TOZO-regeling voor zzp'ers zorgt volgens de branche voor oneerlijkheid en onredelijkheid. Een freelancer moet eerst zijn benodigde reserves en pensioen aanspreken voordat er aanspraak op steun gemaakt kan worden. De vermogenstoets zou volgens de branche op een veel hoger bedrag gesteld moeten worden of categorieën als pensioenspaarpotten, overwaarde uit huis en dergelijke uit moeten sluiten.
  4. Er is geen eenduidige SBI-code voor evenementen. Daardoor is het voor een aantal bedrijven niet mogelijk om TVL te ontvangen terwijl zij wel werken in de evenementensector en daardoor een groot verlies aan omzet hebben. Daarnaast zijn er bedrijven die op 15 maart niet de goede SBI-codes hadden, maar die na 15 maart, na controle door de Kamer van Koophandel, wel de goede code ontvangen hebben, maar nu toch niets ontvangen in verband met een onjuiste SBI-code op 15 maart.

Lees ook: Gerard van den Broek: 'Kom in actie tegen onmetelijke schade evenementenbranche!'

Evenementen zonder beperkingen

De evenementensector zegt graag weer vooruit te willen kijken. Jansen: ,,Het allerliefste bieden we al onze evenementen weer een volwaardig podium. Wij, als branche, willen laten zien dat we op een verantwoorde manier live evenementen kunnen organiseren. Je ziet in het buitenland al wel initiatieven ontstaan vanuit de overheid, zo zijn in Frankrijk al concerten met 5.000 bezoekers mogelijk zonder beperkingen, terwijl in Nederland vast wordt gehouden aan de anderhalve meter. De evenementensector vertegenwoordigt een groot economisch belang in ons land: 7,4 miljard omzet en 100.000 banen. Uiteraard staat gezondheid voorop, maar er is ook een enorme behoefte aan geluk, verbinding en vertier in onze maatschappij.”

Zeker nu versoepelingen voorlopig niet zijn toegestaan, zou financiële steun een must zijn voor de branche. Jansen voegt toe: ,,Waar soms een misverstand over ontstaat, is dat de eerder toegekende 482 miljoen subsidie voor de culturele sector, overigens enorm belangrijk, los staat van de niet-gesubsidieerde evenementenbranche.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.