Nieuws Coronavirus

Topman ANVR: 'Vele faillissementen en ontslagen in reisbranche'

Topman Frank Oostdam van de koepelorganisatie van reisondernemingen ANVR verwacht dat veel reisaanbieders de komende maanden failliet zullen gaan als gevolg van de coronacrisis.

Van onze redactie 16 juni 2020

Camping toerisme corona anvr

Een wel erg rustige camping in het Zeeuwse Zoutelande. Foto: ANP

,,Gelet op ontwikkelingen voor het komende halfjaar, denk ik dat we nog door veel faillissementen en ook door ontslagen getroffen gaan worden. Iedereen heeft te maken met zoveel omzetverlies. We zullen faillissementen over de hele sector gaan krijgen", zegt hij in een interview met de regionale omroep 1Limburg.

''We hadden fantastische, gezonde bedrijven aan het begin van het jaar, maar niemand houdt het vol om driekwart jaar geen omzet te boeken''

Frank Oostdam, topman ANVR

Steun overheid niet genoeg voor reisbranche

,,We hadden fantastische, gezonde bedrijven aan het begin van het jaar, maar niemand houdt het vol om driekwart jaar geen omzet te boeken", aldus Oostdam. Volgens hem gaat het veel reisaanbieders zelfs met extra bezuinigingen en de steun van de overheid niet lukken het hoofd boven water te houden.

Lees ook: Frank Oostdam (ANVR) over reisvouchers: 'Die móeten we na 1 juni ook garant krijgen'

Minder buitenlandse toeristen

De woorden van Oostdam komen bovenop het nieuws van de afgelopen week: het aantal buitenlandse toeristen in Nederland neemt dit jaar met ruim de helft af ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ondanks de versoepelingen voor vakanties die verschillende landen de afgelopen periode doorvoerden.

Ook het aantal Nederlandse toeristen die in eigen land op vakantie gaan valt dit jaar fors lager uit. Het NBTC rekent nu op circa 8 miljoen buitenlandse toeristen, een daling van 60 procent van de ruim 20 miljoen toeristen uit het buitenland die vorig jaar Nederland bezochten. Die toeristen geven naar verwachting 5,2 miljard euro uit en dat is 64 procent minder dan vorig jaar.

Luister hieronder ook naar Frank Oostdam over de crisis in de podcast van De Ondernemer.

Lees ook: Judith Eyck (vakanties.nl) over de reisbranche: 'Kansen liggen voor het oprapen'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.