Blog Coronavirus

Jacco Vonhof roept op tot verplichte coronatest en compensatie voor thuisquarantaine

De tijd voor bijzondere maatregelen is nog niet voorbij, al bleek dat niet tijdens de persconferentie van Rutte en De Jonge vanavond. De vrees voor een tweede lockdown blijkt meer uit woorden van media en overheid dan uit daden van bewoners. Voor ondernemers zijn daden nodig, vindt Jacco Vonhof. De voorzitter van MKB-Nederland maakt zich in zijn nieuwste blog sterk voor een derde steunpakket, compensatie voor werknemers die in thuisquarantaine zitten en het mogen verplichten van een coronatest.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 18 augustus 2020

Jacco Vonhof MKB Nederland

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.

Met het toenemend aantal besmettingen in eigen land en de (vakantie)landen om ons heen, neemt de vrees voor een tweede coronagolf toe. Een tweede golf zou in alle opzichten rampzalig zijn: voor de zorg, de volksgezondheid, de economie. Veel bedrijven en daarmee banen overleven een tweede lockdown niet. We moeten met elkaar – overheid, burgers en bedrijven – alles op alles zetten om die te voorkomen.

Lees ook: Rutte doet oproep aan horecaondernemers en benadrukt belang thuiswerken

Derde steunpakket

Namens onze ondernemers lobbyen wij voor een derde steunpakket, dat er koste wat kost moet komen. Er zijn talloze ondernemers die door de beperkende maatregelen nog geen rendabele of zelfs helemaal geen omzet kunnen maken. Voor andere ondernemers, die hun aanvankelijk nog goed gevulde orderportefeuilles nu zien opdrogen, moet de klap nog komen. Daarbij weet niemand hoe de verspreiding van het virus zich de komende tijd in ons land gaat ontwikkelen. De basis is extreem wankel.

"Als snel testen en snelle duidelijkheid omtrent besmetting om welke reden dan ook lastig is, dan moeten ondernemers voor de periode van thuis-quarantaine (zonder dat iemand ziek is) op enige manier worden gecompenseerd"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Compensatie thuisquarantaine

Waakzaamheid is geboden, van ons allemaal. In dat licht ook heb ik opgeroepen om niet – zoals minister De Jonge wil – iedereen met ‘verhoogd risico op mogelijke besmetting’ maar meteen twee weken verplicht in thuisquarantaine te zetten, maar die mensen eerst verplicht te laten testen. Of ze nu uit een rood of oranje gebied terugkomen of uit bron- en contactonderzoek blijkt dat ze met een besmet persoon in contact zijn geweest. Ik ben niet tegen thuisquarantaine, integendeel, maar de rekening daarvan ligt eenzijdig bij ondernemers. Ondernemers die in veel gevallen nauwelijks nog vet op de botten hebben. Dat is niet fair.

Lees ook: Rutte doet oproep aan horecaondernemers en benadrukt belang thuiswerken

Als snel testen en snelle duidelijkheid omtrent besmetting om welke reden dan ook lastig is, dan moeten ondernemers voor de periode van thuisquarantaine (zonder dat iemand ziek is) op enige manier worden gecompenseerd. We kunnen het ons anders eenvoudigweg niet permitteren.

Verplichte coronatest

Zo vind ik ook dat een werkgever indien nodig medewerkers moet kunnen verplichten een coronatest te laten doen. Ja, ik snap best dat sommigen dat ingrijpend vinden, zeker als je bedenkt dat je als werkgever nu (officieel) al niet mag vragen waar een medewerker op vakantie is geweest en of het, bij een ziekmelding, mogelijk om corona gaat. Maar dit zijn uitzonderlijke omstandigheden en die vragen (tijdelijk) om uitzonderlijke maatregelen. En werkgevers hebben óók een zorgplicht naar hun andere medewerkers. Het laatste dat we willen is dat het virus zich binnen én buiten onze bedrijven verder verspreidt. Als we iets in de noodwet moeten regelen, dan is dit het.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.