Blog Coronavirus

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Kabinet, focus op wat wél kan en biedt weer perspectief!'

'Tot 20 mei in deze lock-down? Dat is uitzichtloos. Laten we alsjeblieft snel focussen op wat wél kan en de samenleving én de economie weer wat lucht geven. Elke dag dat de intelligente lock-down voortduurt, worden de verhalen van ondernemers die bij ons binnenkomen schrijnender', schrijft Jacco Vonhof. Lees nu zijn nieuwste blog.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 28 april 2020

Laatste update: 28 april 2020 17:06

Jacco Vonhof vz MKB NL v2

Foto: Guus Schoonewille

Voor velen begint de situatie penibel te worden. We hebben steeds begrip gehad voor het duivelse dilemma van het kabinet. We betwisten zeker niet dat de volksgezondheid op één staat. Maar het is tijd om het ventiel voorzichtig los te draaien. Niet puur en alleen in het belang van de economie – want voor bedrijven zal een beperkte versoepeling van de maatregelen echt niet direct rendabel zijn - maar in het belang van de samenleving als geheel. Het voorkomt dat mensen zelf de grenzen gaan opzoeken, of daar zelfs overheen gaan. We hebben allemaal – ondernemers en burgers - behoefte aan een beetje licht aan het einde van de tunnel.

"Ik kan geen reden bedenken waarom we nu niet één of twee van die sectoren aanwijzen die weer open mogen"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Die roep wordt alom steeds luider. In alle sectoren liggen protocollen klaar om veilig en verantwoord weer op te starten. Maak daar gebruik van! Ik kan geen reden bedenken waarom we nu niet één of twee van die sectoren aanwijzen die weer open mogen, met flankerende afspraken om de meest kwetsbare groepen te beschermen. Zo bieden we vooruitzicht en doen we ervaring op voor de volgende fase. Daar dringen we stevig op aan bij het kabinet.

Noodpakket

We zijn ook in het gesprek over verlenging, verbreding en verbetering van het noodpakket. Ook dat is keihard nodig. Bedrijven zien hun overlevingskanten snel slinken en de meerderheid kan het met het huidige pakket niet langer dan drie maanden uitzingen. We zullen daarbij ook moeten kijken naar kapitaalsteun, omdat ondernemers meer kosten hebben dan alleen voor hun personeel. Hoe gaan we straks bijvoorbeeld om met schulden?

Lees ook: Anderhalve meter-economie: gaat app van jonge ondernemers horeca helpen?


We willen ook dat de overheid voor 100 procent garant staat voor leningen tot 100.000 euro, omdat we nog steeds van ondernemers met een relatief kleine kredietvraag horen dat ze geen kans maken bij de bank. Het is een breed maatschappelijk en economisch belang dat zoveel mogelijk bedrijven deze crisis doorkomen en zoveel mogelijk banen behouden blijven.

Vijlbrief: Nieuw pakket fiscale maatregelen

Afgelopen vrijdag kwam staatssecretaris Vijlbrief alvast met een nieuw pakket fiscale maatregelen om ondernemers vooral in hun liquiditeit te ondersteunen. Daar zijn we blij mee. Het kabinet laat daarmee zien goed oog te hebben voor de problemen die er zijn. Maar zet wel door nu, in alle opzichten. Biedt perspectief!

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.