Nieuws Coronavirus

Kabinet overstag: voucher óf geld terug na annulering luchtvaart en reisbranche

Het kabinet gaat reisorganisaties en vliegmaatschappijen toch vragen om consumenten de optie te geven hun geld terug te vragen als vakanties vanwege het coronavirus zijn geannuleerd. Tot nu toe werden er voornamelijk vouchers en tegoedbonnen gegeven. Veel geld moeten terugbetalen kan snel leiden tot een groot aantal faillissementen in de sector.

Van onze redactie 14 mei 2020

Koffers1

Vanwege het standpunt van de Europese Commissie is het kabinet nu ook overstag gegaan, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) aan de Tweede Kamer. Eerder had Van Nieuwenhuizen aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gevraagd niet te handhaven op de verplichting tot terugbetaling binnen zeven dagen als luchtvaartmaatschappijen vouchers aanbieden voor reizen die tussen 1 maart en 30 juni zijn geannuleerd, meldt nu.nl.

De bewindsvrouw doet vanwege ‘de uitzonderlijke situatie die is ontstaan’ wel een beroep op passagiers om de vouchers die luchtvaartmaatschappijen aanbieden alsnog te accepteren. Maar alleen als dat financieel ‘niet bezwaarlijk’ is, voegt ze eraan toe.

Wanneer luchtvaartmaatschappijen terugbetaling moeten aanbieden, is nog niet bekend. In tegenstelling tot reisorganisaties hebben luchtvaartmaatschappijen geen garantieregeling.

Consumenten hebben recht op terugbetaling

De Europese Commissie vindt dat consumenten het recht hebben om te kiezen tussen een voucher of een terugbetaling. Om passagiers te verleiden toch een voucher te accepteren, moet zo'n tegoedbon aantrekkelijker worden gemaakt, is de aanbeveling vanuit de EU. Dat kan bijvoorbeeld met de waarde van een voucher, de looptijd, de overdraagbaarheid en de garantie op terugbetaling. Van Nieuwenhuizen steunt die aanbevelingen.

Het kabinet wilde aanvankelijk de luchtvaartsector ontzien om faillissementen te voorkomen. ,,Daar is immers niemand bij gebaat en zeker niet de passagier die op het moment van een faillissement nog geen terugbetaling heeft ontvangen. Die passagier staat dan waarschijnlijk met lege handen", schrijft de minister.

Lees ook: Frank Oostdam (ANVR) over reisvouchers: 'Die móeten we na 1 juni ook garant krijgen'

Rutte accepteert voucher wel

Premier Mark Rutte zei eerder nog zich aan het Nederlandse beleid van de vouchers te willen houden en riep passagiers op om solidair te zijn met de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. ,,Ik heb ook een aantal vliegtickets in de la liggen. Daar krijg ik dan een voucher voor."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.