Nieuws Coronavirus

Dit zijn de verscherpte maatregelen tegen het coronavirus

Een intelligente lockdown, noemt premier Rutte de verscherpte maatregelen van het kabinet om het coronavirus tegen te gaan. Meer ondernemers, waaronder kappers, moeten hun deuren sluiten en wie nog wel open mag blijven ontkomt bijna niet aan deurbeleid. Met te veel klanten in de winkel en/of klanten die geen 1,5 meter afstand houden kan een fikse boete volgen.

Bron: AD.nl / Nu.nl 23 maart 2020

Kalverstraat Amsterdam winkels coronavirus

Het is stil in een van de bekendste winkelstraten van Nederland, de Kalverstraat in Amsterdam. En dat zal voorlopig nog wel blijven, net als elders in ons land. Foto: ANP.

Het wordt voor burgemeesters een stuk eenvoudiger om drukke plaatsen, waaronder ook winkels, te sluiten als er te veel mensen komen. 'Te veel' geldt in dit geval voor een aantal van niet meer dan twee personen samen; letterlijk alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden.

Ook kappers moeten de deuren sluiten

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten geldt inmiddels ook dat zij in ieder geval tot 6 april hun zaak moeten sluiten. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten is de regel: werk zoveel mogelijk via beeldbellen. Voor horeca blijft de situatie hetzelfde: die blijven ook in ieder geval tot 6 april dicht.

Lees ook: Dit is het nieuwe noodpakket voor mkb- en zzp-ondernemers

Verscherpte maatregelen tegen coronavirus

Winkels

  • Winkels (en het openbaar vervoer) moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld middels een deurbeleid.
  • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot en met 6 april hun vak niet uitoefenen. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk moeten werken middels beeldbellen.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksclubs zijn tot en met 6 april gesloten en mogelijk langer.

Horeca

  • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn tenminste tot en met maandag 6 april gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Ook bij coffeeshops kan afgehaald worden
  • Voor casino's gelden dezelfde regels als voor eet- en drinkgelegenheden. Zij moeten gesloten zijn.

Evenementen

  • Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen.

In de openbare ruimte

  • Houd altijd minimaal 1,5 meterafstand van anderen. Als drie of meer personen minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren én geen gezin vormen, kan dat leiden tot een boete die op kan lopen tot 400 euro. Kinderen mogen nog wel met elkaar buiten spelen.
  • Burgemeesters hebben de mogelijkheid om middels een noodverordening makkelijker en sneller op te treden. Specifieke locaties, zoals stranden, parken en campings, kunnen daardoor snel gesloten worden.
  • En nogmaals: als je kucht/hoest of verkouden bent, mag je niet naar buiten. Bij koorts moet het volledige huishouden thuisblijven. Voor mensen met vitale beroepen geldt een uitzondering, tenzij zij zelf ziek zijn.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.