Nieuws Coronavirus

Koninklijke Horeca Nederland: steeds meer hotels sluiten deuren

Steeds meer hotels sluiten tijdelijk de deuren, meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Amsterdamse hotels waar gasten doorgaans langer dan een week verblijven, draaien nog enigszins. Terwijl kleinere hotels zich genoodzaakt voelen om te sluiten, blijven de grote ketens in de hoofdstad gedeeltelijk draaien.

Van onze redactie 19 maart 2020

Hotel sluiting horeca corona

Foto: Unsplash

,,Een hotel kan zelf besluiten dicht te gaan omdat er geen gasten zijn en op deze manier de kosten enigszins te drukken. Ook kan een hotel worden gebruikt als noodhospitaal voor lichte zorg of als tijdelijke huisvesting voor het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers)", laat een woordvoerster van KHN weten.

Een onderscheid tussen kleine hotels en grote hotels en toeristische en zakenhotels tekent zich op landelijke schaal nog niet duidelijk af, zegt zij zonder exacte cijfers te verstrekken. KHN stelt nog geen indicatie te hebben dat de rijksoverheid in de komende dagen alle hotels tijdelijk laat sluiten.

''Het beeld van ketens is dat zij gedeeltelijk dichtgaan en sommige vestigingen nog wel openhouden''

Koninklijke Horeca Nederland

Toeristen moeten langer blijven

De Amsterdamse tak van de horeca-organisatie heeft het beeld dat er in de hoofdstad nog de nodige toeristen vastzitten. ,,Ook zijn er nog hotelgasten die hier langere tijd voor hun werk verblijven. Het zijn dan ook vooral de hotels die vaak kamers verhuren voor zeven dagen of langer, de shortstay-hotels, die nog redelijk wat boekingen hebben en open zijn."

Kleinere Amsterdamse hotels gaan volgens KHN sneller dicht vanwege de kosten en het wegblijven van gasten. ,,Het beeld van ketens is dat zij gedeeltelijk dichtgaan en sommige vestigingen nog wel openhouden. Bij hen wordt er constant geschakeld met de directies. Wij verwachten dat daar zeker na het weekend definitieve keuzes over sluitingen worden gemaakt."

Lees ook: Help de Horeca: partners getroffen branche starten waardebonactie

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.