Nieuws Coronavirus

'Red de nacht!': ondernemers naar Den Haag voor snellere herstart uitgaansscène

In Den Haag wordt vandaag door een kleine afvaardiging van ondernemers en vertegenwoordigers van het ‘Nachtbelang’ op een ludieke manier een manifest en protocol aangeboden aan de Tweede Kamer namens alle clubs en nachtlevenbedrijven in Nederland. Doel: heropening van deze tak van de horeca per 1 augustus.

Van onze redactie 1 juli 2020

Nachtleven horeca clubs actie corona

Een rustige nacht op het anders zo drukke Stratumseind in Eindhoven. Foto: Rob Engelaar/ANP

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife-bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Die heropening moet eerder: 1 augustus, zo menen ondernemers en twee horeca-organisaties. Vandaar de gang naar Den Haag.

Om deze actie te versterken, zetten alle clubs en discotheken vandaag om 12:00 uur de deuren open en laten zij een muzieknummer horen. Met deze noodkreet willen Club & Nightlife-exploitanten aandacht vragen voor de impact van het coronavirus op hun sector en een heropening per 1 augustus. 'Veel ondernemers staan op dit moment namelijk voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging'.

''Clubs & Nightlife-bedrijven voorzien in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid''

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horecabrains

De lobby voor de sector wordt op dit moment gevoerd onder de noemer ‘Nachtbelang, save the rhythm of the night’ , bestaande uit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horecabrains. Samen vertegenwoordigen zij alle Clubs & Nightlife in Nederland en pleiten zij voor een vervroegde heropening van de uitgaansscène.

Heropeningsprotocol voor verantwoord uitgaan

Clubs & Nightlife-bedrijven vervullen volgens de actievoerders een zeer belangrijke rol voor de doelgroep; de jeugd tussen de 16 en 24 jaar, en voorzien in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Een behoefte die door de coronacrisis juist groter is dan ooit.

Bovendien bieden de bedrijven een alternatief voor grootschalige huisfeesten. ,,Waar clubs een veilige omgeving bieden aan de gasten en een hoge veiligheidsstandaard na streven, vinden deze huisfeesten plaats zonder enige vorm van toezicht of aanwezigheid van kundig ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan.''

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): 'Zegt het kabinet nou eigenlijk, de helft van de horeca mag failliet?'

Risico op besmetting beperken

Om een verantwoorde heropening per 1 augustus mogelijk te maken, dienen de op het nachtleven gerichte bedrijven vandaag een protocol in bij het kabinet, waarmee een veilige heropening gerealiseerd kan worden. Net als in de luchtvaartbranche, zal de sector het risico op besmetting beperken door onder andere te zorgen voor een juiste ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondsheidscheck.

Lees ook: Te klein terras? Deze ondernemers breiden uit op water

Petitie ondernemers en gasten

Inmiddels is er ook een petitie gestart, waar zowel ondernemers als gasten hun stem kunnen laten horen. Als een vervroegde heropening niet mogelijk blijkt te zijn, dan is het zaak dat financiële hulpmiddelen snel beschikbaar komen om de uitgaanssector overeind te houden. Naast faillissementen bestaat er volgens de initiatiefnemers namelijk ook een risico dat deze bedrijven in verkeerde handen vallen. ,,In het kader van het voorkomen van ondermijning is overheidssteun – in de vorm van perspectief én financiële middelen - van evident belang.''