Nieuws Coronavirus

Onderzoek ONL: kwart ondernemers overweegt faillissement

Een kwart van alle ondernemers met personeel overweegt een faillissement. Uit recent onderzoek van ONL blijkt bovendien dat ruim 40% verwacht, ondanks de NOW-regeling personeel te moeten ontslaan.

Van onze redactie 17 april 2020

Ontslag goedkoper januari 2020 uitstel

Uit het ONL-onderzoek blijkt verder onder meer dat slechts een derde van de ondernemers met personeel verwacht geen gebruik te hoeven maken van de NOW-regeling. Veel mkb-ondernemers hebben vaste mensen in dienst en dat zijn dan ook voornamelijk de mensen die zullen worden ontslagen.

Ondernemers met personeel die gedurende drie maanden minimaal twintig procent omzetverlies verwachten door de gevolgen van het coronavirus, kunnen een aanvraag indienen voor de regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dit is een tegemoetkoming van de overheid in de loonkosten, zodat zoveel mogelijk werknemers in dienst kunnen blijven. Het UWV heeft in twee weken tijd al bijna honderdduizend aanvragen ontvangen.

Lees ook: Werkgeversorganisaties 'verheugd' met snelle NOW-regeling

Veel onzekerheid bij ondernemers met personeel

Mirjam Bink van ONL: ,,We zien dat de onzekerheid onder ondernemers met personeel groot is. Bedrijven die nu nul omzet hebben door de coronamaatregelen, ontvangen niets of slechts een deel van de subsidie. En omdat de tegemoetkomingsperiode nu drie maanden is en onbekend is of deze verlengd gaat worden, durven veel ondernemers de aanvraag niet aan. Immers, één van de voorwaarden is dat je in die periode geen personeel ontslaat. Daarnaast lopen veel andere vaste kosten gewoon door, met nul omzet ben je dan heel snel door al je reserves heen."

Eerder deze week was ONL-voorman Hans Biesheuvel te gast in onze dagelijkse De Ondernemer Update:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.