Nieuws Coronavirus

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels: weekend van de waarheid

Premier Rutte benadrukte nog eens hoe belangrijk het is dat we ons ook de komende tijd aan de maatregelen houden. Goed gedrag met Pasen is noodzakelijk om de positieve trend in stand te houden. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels, lid van de Raad van Advies van De Ondernemer, keek in onze podcast vooruit op het weekend van de waarheid.

Van onze redactie 7 april 2020

Henk Deleu Heule Paashaasopbezoekinde Zonnebloem1

Mooi weer, positieve geluiden uit China en andere getroffen landen. De anderhalve meter economie. We neigen ernaar om voorzichtig te denken: 'wanneer wij?' Maar zover is het volgens premier Rutte nog (lang) niet. En het mooie weer in de aanloop naar Pasen is in ons nadeel, zegt Patrick Wessels. ,,We snakken ernaar om naar buiten te gaan. De eerste weken van de coronacrisis hadden we te maken met iets nieuws; het was spannend, we kregen voortdurend te horen: ‘pas nou op, het is echt gevaarlijk en blijf met z’n allen binnen’. Maar nu hoor je dat Oostenrijk en Denemarken maatregelen versoepelen, plus geruststellende berichten van het RIVM. Dan zou je kunnen gaan denken: ‘Het gaat de goeie kant op, dus zou ik dit weekend toch naar buiten kunnen gaan en de regels misschien iets soepeler toepassen?’

‘De overheid zorgt er wel voor dat het goed komt en ik kan weer doen wat ik wil’

Patrick Wessels, consumentenpsycholoog

Overschatting

,,Het is voor het kabinet lastig om te blijven benadrukken dat doorgaan belangrijk is. Daarbij komt dat je als consument ook persoonlijk merkt dat het beter gaat, dat er afstand wordt gehouden in de supermarkt en men zich veiliger gedraagt. Gevolg hiervan kan zijn dat je overschat hoe goed het gaat en denkt: we kunnen de scherpe randjes er wel af halen, het zal zo’n vaart niet lopen: ‘De overheid zorgt er wel voor dat het goed komt en ik kan weer doen wat ik wil’.

Regen

Een advies van Wessels tot slot: ,,Als het straks met Pasen mooi weer wordt: doe dan net even alsof het regent. Ga dan bedenken wat je met regen zou doen, zodat je iets anders doet dan wat de massa doet.”

Luister naar Patrick Wessels in de Corona-update van De Ondernemer in samenwerking met New Business Radio.