Nieuws Coronavirus

Dit zijn de winkelgebieden waar mondkapjes verplicht worden

Er komt een mondkapjesplicht in delen van Amsterdam en Rotterdam, vooral in winkelgebieden. De maatregel gaat in beide steden in op 5 augustus en geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, op straat en in winkels, tussen 6.00 en 22.00 uur.

Van onze redactie 30 juli 2020

Amsterdam coronamaatregelen mondkapjes

Topdrukte weer in Amsterdam. Onder meer de Dam is meer dan vol met bezoekers: in de looprichting in de Kalverstraat wordt geprobeerd anderhalve meter afstand te bewaren. Foto:ANP/Robin Utrecht.

Amsterdam: hier worden mondkapjes verplicht

Wallengebied

Kalverstraat

Nieuwendijk

Markten Plein '40-'45 en Albert Cuypstraat

Rotterdam: hier worden mondkapjes verplicht

Coolsingel

Lijnbaan

Meent

Nieuwe Binnenwegplein

Markten Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte

Overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein

Minister Van Ark voor Medische Zorg sprak met de veiligheidsregio's af dat een mondkapjesplicht regionaal ingevoerd kan worden. Rotterdam en Amsterdam zijn de eerste steden die inwoners en bezoekers daadwerkelijk gaan verplichten om een mondkapje te dragen.

Beide steden tellen het hoogste aantal nieuwe besmettingen. Cijfers van het RIVM wijzen uit dat er sinds gisteren 76 besmettingen bij zijn gekomen in Rotterdam en 68 in Amsterdam.

De veiligheidsregio's benadrukken dat het geen vervanging is van de anderhalve meter-maatregel. Hoe gemeenten zullen handhaven op de mondkapjesplicht, is vooralsnog niet duidelijk. Bovendien: voor plekken waar al andere landelijke maatregelen gelden, zoals de horeca, sportscholen en musea gaat de mondkapjesplicht niet gelden.

Veiligheidsregio Groningen: 'We willen geen situatie zoals in Antwerpen'

Veiligheidsregio Groningen heeft aanvullende maatregelen aangekondigd. Een van de maatregelen is dat horecagelegenheden op vrijdag- en zaterdagnacht na 1.30 uur geen bezoekers meer mogen binnenlaten. Mensen die al binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven.

Ook terrassen in de binnenstad moeten om 1.30 uur sluiten en uiterlijk om 2.00 uur leeg zijn. Ook eetgelegenheden en nachtwinkels moeten dicht. Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, zegt tegen RTV Noord: "De aanvullende maatregelen zijn nodig om de horeca open te kunnen houden. We willen allemaal geen situatie zoals in Antwerpen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.