Nieuws Coronavirus

Sheltersuit: dit bedrijf beschermt daklozen in coronacrisistijd met slaapzakjassen

‘Blijf zoveel mogelijk binnen en ga alleen het huis uit als dat écht nodig is.’ De boodschap van de overheid is duidelijk, maar wat moet je doen als je helemaal geen dak boven je hoofd hebt? Er zijn duizenden daklozen en vluchtelingen in Nederland die momenteel kwetsbaarder zijn dan ze al waren. Bas Timmer loopt als oprichter van de stichting Sheltersuit de benen onder zijn lijf vandaan om deze mensen te voorzien van een Sheltersuit, een warme jas die tevens gebruikt kan worden als slaapzak. ,,We gaan de komende dagen het hele land door."

Robbert Daalder | Foto's: Tony Docekal 19 maart 2020

Sheltersuit bedrijf beschermt kwetsbare daklozen jassen 1

,,Ik was woensdag in Amsterdam en daar hebben we er zestig uitgedeeld”, vertelt Timmer. ,,We gaan dan naar de daklozenopvang, twaalf in totaal, waar ze precies weten welke mensen zo’n jas het hardst nodig hebben. Het is helaas nog niet mogelijk om werkelijk iedereen ervan te voorzien omdat we dat simpelweg niet kunnen fabriceren. Hoe graag we dat ook zouden willen."

Zorgen om kritische toestand van daklozen

,,Toen ik bij die opvang in Amsterdam was, besefte ik me nog maar eens dat deze groep mensen echt een serieus probleem heeft. Stel jezelf alleen al de vraag waar zij hun handen moeten wassen nu de cafés en restaurants dicht zijn. Waar kunnen ze naar het toilet? Hoe moeten ze zichzelf schoonhouden en beschermen tegen het virus terwijl hun weerstand al zo laag is? Ik maak me hier echt zorgen om.” Tekst gaat verder onder de foto.

De jonge ondernemer geeft aan dat er zo’n duizend Sheltersuits op voorraad liggen en daar wil hij zo snel mogelijk vanaf. Timmer houdt serieus rekening met een lock-down in Nederland waardoor distributie richting opvangcentra niet langer mogelijk is en veel daklozen dus niet geholpen kunnen worden.

Sheltersuit heeft duizend jassen voor daklozen

,,Er zit momenteel nogal wat druk op. Niet alleen qua productie, maar ook qua kosten. Van de duizend jassen die we hebben liggen, zijn er zeshonderd gefinancierd. Iets dat mogelijk was door de Sleep Out die we deze maand wilden houden. Dit evenement, waarbij mensen sponsors verzamelen om een nacht buiten te slapen, ging alleen niet door. Het sponsorgeld was al wel verzameld waardoor er evengoed honderden pakken konden worden geproduceerd.”

Lees ook: Sheltersuit: op naar de 100.000 pakken voor daklozen en vluchtelingen

Het kost de stichting 300 euro om een Sheltersuit te produceren. Dat komt neer op 180.000 euro voor de eerste zeshonderd jassen. De overige vierhonderd zijn voorgefinancierd, maar dat is zorg voor later", verzekert Timmer. ,,De telefoon staat gelukkig roodgloeiend. Allemaal mensen die ons willen helpen. Marketeers, designondernemers, noem maar op. Er zijn ook veel donaties van vermogende particulieren. Sommigen schenken wel 50.000 euro. Ze vormen een aanvulling op de advocatenkantoren, fiscaal juristen, kledingfabrikant Thinsulate, TenCate Outdoor Fabrics en nog veel meer andere bedrijven die ons al langer bijstaan.”

Je kunt stichting Sheltersuit steunen door een donatie te doen.

Zo werkt een Sheltersuit

Een Sheltersuit heeft de volgende eigenschappen om daklozen zo goed als mogelijk te beschermen:

  • Grote capuchon
  • Geïntegreerde sjaal
  • Lichtgewicht en warme isolatie
  • Grote zakken
  • Sterke, winddichte manchetten
  • Aanritsbare slaapzak
  • Winddichte en waterdichte, ademende stof
  • Een slaapzak die getransformeerd kan worden in een grote warme deken
  • De Sheltersuit heeft een opening in de onderkant voor het geval de gebruiker snel moet bewegen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.