Nieuws Coronavirus

Sterrendiner thuis op je bord: een doorslaand succes

Ook West-Brabantse toprestaurants proberen hun klanten in deze coronatijden te bedienen. Hun koken voor thuis-service vindt gretig aftrek.

Annelies Vlaanderen 26 maart 2020

Sterrendiner

‘Quaranzeste'. Met deze hashtag in zijn folder verleidt restaurant Zeste in Zevenbergen aan huis gekluisterde gastronomen om maaltijden te laten bezorgen of zelf af te halen. En het slaat aan. Wat heet: het loopt storm.

"We hebben een flinke groep vaste klanten in Zevenber­gen en omgeving en die zien we nu ook terug"

Randy Dieterman, Chef-kok restaurant Zeste, Zevenbergen

Uitverkocht

,,Het is echt ongelooflijk", vertelt chefkok Randy Dieterman in BN De Stem. ,,Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag waren we helemaal uitverkocht, elke avond hebben we voor honderd mensen menu’s gemaakt. We hebben er zelfs een stop op gezet om de kwaliteit te kunnen waarborgen.”

Randy en zijn vrouw Marisca zijn vorige week woensdag begonnen met de afhaal- en thuisbezorgservice. Zeste is een jaar open en kreeg een hoog cijfer in de restaurantrubriek van deze krant. Dieterman: ,,We hebben een flinke groep vaste klanten in Zevenbergen en omgeving en die zien we nu ook terug.”

Thuisetentje op niveau

Voor 25 euro per persoon biedt Zeste een relaxed thuisetentje op niveau met elke week een ander, vast menu. Afgelopen weekeinde bestond dat uit twee koude voorgerechten (gepekelde zalm met sojagelei en beef tataki met sojastroop), twee warme hoofdgerechten (rode curry met gamba’s en rendang met kousenband, daarbij nasi, doperwt en prei) plus luxe koekjes en bonbons na.

Aan alles is gedacht: de gerechtjes zijn goed verpakt en mooi opgemaakt; dressing en sauzen zijn naar believen toe te voegen. Een welkome culinaire afleiding in een door somber corona-nieuws overheerste week.

200 gehaktballen draaien

Sterrenrestaurant Mijn Keuken in Wouw bezorgt sinds een week ook aan huis. Eigenaar Pieter Bosters heeft het sterrenniveau daarvoor wel tijdelijk losgelaten. ,,We hebben er een sociaal project van gemaakt. Om de zorg te ontlasten en ouderen die hun huis niet uit kunnen te helpen, bezorgen we elk dag traditionele thuiskost bij de mensen, voor bedragen tussen de 5 en 6 euro. Erg leuk: stond ik ineens tweehonderd gehaktballen te draaien. Haha, dat doen we anders nooit!”

Het lovenswaardige project ging bijna ten onder aan zijn eigen succes. Elke dag reden vrijwilligers tussen de drie- a vierhonderd maaltijden rond in Wouw en omgeving. Om even van de drukte bij te komen, hebben ze twee dagen pauze ingelast, vertelt zijn vriendin Simone Tak. ,,Maar vrijdag kunnen mensen weer bestellen, hoor.”

"Om de zorg te ontlasten en ouderen die hun huis niet uit kunnen te helpen, bezorgen we elk dag traditione­le thuiskost bij de mensen, voor bedragen tussen de 5 en 6 euro"

Pieter Bosters, Chef-kok Mijn Keuken in Wouw

Het moet even kunnen blijven staan

Ook Wolfslaar in Breda, gezegend met een Michelinster, is vorige week gestart met bezorgen en afhalen. Chef-kok Maarten Camps en zijn team bezorgen in bijna heel Breda viergangenmenu’s voor 59,50 euro met keuze uit vier koude en vier warme gerechten, één dessert en één soep. Wie van vis houdt neemt witte heilbot met tagliatelle, truffel en Hollandse spruit. En voor wie vlees prefereert, heeft Wolfslaar black angus lende, groenten van het moment en zwarte bonen gereed staan.

Camps houdt ‘vooralsnog het sterrenniveau aan’. ,,Maar we versimpelen het wel een klein beetje. Geen twintig crèmes bij een voorgerecht bijvoorbeeld. Ook geen aangemaakte sla, want het moet even blijven staan”, schetst de chef de beperkingen.

Hij is eveneens tevreden over het eerste bezorg- en afhaalweekend. ,,We halen natuurlijk niet de normale omzet, maar toch gaat het om meer dan we verwacht hadden.”

"We halen natuurlijk niet de normale omzet, maar toch gaat het om meer dan we verwacht hadden"

Maarten Camps, Wolfslaar

En Vista, De Zwaan en O&O?

Afhalen en thuisbezorgen is niet voor elke sterrenzaak weggelegd. ,,Wij zitten natuurlijk vrij geïsoleerd,” duidt chefkok Henri van der Heijden van Vista in Willemstad, ,,onze klanten komen niet alleen uit het kleine Willemstad maar vooral uit de verre omgeving, tot in Rotterdam toe. Zo ver kun je niet gaan bezorgen, dan is alles koud. Dat kan wel in een stad. Wij blijven daarom veilig thuis met ons team van 24 man en wachten de ontwikkelingen af.”

Datzelfde gaat op voor sterrenrestaurants De Zwaan in Etten-Leur en O&O in Sint Willebrord. ,,Er is voor mij in Etten-Leur geen rendabele markt van te maken", legt Roland Peijnenburg van De Zwaan uit. ,,Bovendien: eten is bij ons maar een deel van de beleving. De mensen komen zeker ook voor de schilderijen, gastvrijheid en sfeer.”

Toch probeert hij nieuwe inkomsten te genereren om het corona-gat te overbruggen: ,,Met een webwinkel waar klanten top-ingrediënten kunnen bestellen. Kunnen ze zelf aan de slag in eigen keuken.”

"Met een webwinkel waar klanten top-ingrediënten kunnen bestellen. Kunnen ze zelf aan de slag in eigen keuken"

Roland Peijnenburg, Eigenaar restaurant De Zwaan, Etten-Leur

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.