Nieuws Corona

CPB: Verlaag vergoeding bij NOW 3.0 om werknemers te prikkelen voor overstap

Een lagere NOW-vergoeding voor bedrijven of een beperking van de loondoorbetaling aan werknemers moet ervoor zorgen dat deze groep geprikkeld wordt om op zoek te gaan naar ander werk in een sector die meer kansen biedt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een persbericht over het vervolg van de NOW.

Van onze redactie 17 augustus 2020

Horeca vertrouwen cijfers cbs

Het CPB adviseert het kabinet om de vergoedingen die bij de NOW 3.0 horen, nog verder af te zwakken. Het belang van zoeken naar ander werk wordt voor bedrijven steeds groter naarmate ze met een lage productiviteit blijven zitten. Deze maatregel kan die ontwikkeling op gang brengen Ondersteuning in de vorm van omscholing en begeleiding van werk naar werk is daarbij gewenst.

Lees ook: Branches vragen minister Koolmees om Deel- en Omscholings-NOW

Reallocatie wordt steeds belangrijker nu productie laag blijft

De NOW kent op korte termijn aanzienlijke voordelen als het gaat om het behoud van werkgelegenheid en heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld bij de relatief beperkte stijging van de werkloosheid. Dit ondanks een historische krimp in de productie. Nu de omzet van veel bedrijven echter voor langere tijd laag blijft, is het belangrijk om aan reallocatie te gaan denken.

Zolang er geen vaccin is, zal de werkgelegenheid in met name de detailhandel, evenementensector, horeca, cultuursector en het personenvervoer laag blijven.

Lees ook: KPMG: Terugbetaling NOW-steun dreigt voor deel werkgevers

CPB vindt loondoorbetaling van 100 procent uitzonderlijk hoog

Bij de NOW 1.0 maakten werkgevers in totaal voor 2,6 miljoen werknemers gebruik van de regeling. Van de NOW 2.0 profiteerden tot nu toe bijna 700.000 werknemers. Het CPB vindt een loondoorbetaling van 100 procent nu uitzonderlijk hoog en dat geldt ook voor het loon tot waar subsidie ontvangen kan worden. Dit is bijna 10.000 euro per maand.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.