Nieuws Evenementen

Gezondheidsbedrijven bundelen krachten voor veilige Elfstedentocht: 'Gratis sneltesten'

De koorts rond de ‘tocht der tochten’ stijgt door aanhoudend strenge vorst, maar vanwege corona lijkt een Elfstedentocht verder weg dan ooit. Toch bundelen coronatestbedrijf Spoedtest.nl, arbodienst Medprevent en dienstverlener in gezondheidsmanagement Tigra de krachten om het unieke schaatsevenement mogelijk te maken. ,,Als we een bubbel weten te creëren voor deelnemers en vrijwilligers moeten we het op een veilige manier voor elkaar kunnen boksen.”

Van onze redactie 9 februari 2021

Elfstedentocht Friesland schaatsen corona sneltesten

De Elfstedentocht werd voor het laatst verreden in 1997. Friese gezondheidsbedrijven komen met een sneltest om de tocht mogelijk te maken. Foto: ANP

Lees ook: Topverkopen schaatsen en langlaufski's: 'Lang geleden dat we zo'n gekte hebben meegemaakt'

De laatst verreden Elfstedentocht dateert alweer van 1997. Dat de winterse omstandigheden om de schaatstocht opnieuw te organiseren juist in dit coronajaar ideaal lijken uit te pakken, brengt gemengde reacties teweeg. Zo heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vandaag in het AD laten optekenen geenszins van plan te zijn de toertocht uit te zetten, omdat dit onverantwoord zou zijn.

Directeuren Janneke Hoitinga (Medprevent ), Rasmus Emmelkamp (Spoedtest.nl) en Leo Wijnsma (TIGRA) zien juist kansen het event wél door te laten gaan. Door middel van gratis sneltesten op veertig locaties in Nederland willen de bedrijven rijders de mogelijkheid geven het spektakel niet aan zich voorbij te laten gaan. ,,Door toegang te verlenen tot dit prachtige evenement met een negatieve test kunnen we ook in deze moeilijke tijd historie schrijven”, aldus Emmelkamp.

Spoedtest.nl zegt ook garant te staan voor de sneltesten op locatie bij een eventuele doorgang van de Elfstedentocht. Door de samenwerking met Medprevent en Tigra is dit volgens het bedrijf operationeel goed uit te voeren.

"Door toegang te verlenen tot dit prachtige evenement met een negatieve test kunnen we ook in deze moeilijke tijd historie schrijven"

Rasmus Emmelkamp, directeur Spoedtest.nl

Elfstedentocht als lichtpuntje in coronatijd, maar wel zonder publiek

Hoitinga vult aan: ,,Wij zijn bedrijven met roots in Friesland. Wij kunnen regelen dat iedereen veilig de Elfstedentocht kan schaatsen. Zowel deelnemers, organisatie als facilitair betrokkenen zullen wij daarom testen.” De initiatiefnemers geven aan dat de doorgang wel moet plaatsvinden zonder publiek. ,,Dat brengt te veel risico met zich mee in deze tijd en kan leiden tot extra belasting van de medische zorg, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij zijn voor de veilige bubbel, dat alles op een veilige manier gebeurt.”

Tegelijkertijd stipt ze de maatschappelijke impact aan van alle huidige beperkingen en de psychische weerslag op de bevolking, wat een event als de Elfstedentocht in haar ogen rechtvaardigt. ,,Wij merken als arbodienst dat die geestelijke impact enorm is. Als er met de nodige aanpassingen de mogelijkheid is dit evenement toch te kunnen organiseren, ben ik daar groot voorstander van. Dat we met elkaar in 2021 iets hebben om positief op terug te kunnen kijken.”

Lees ook: Viking overspoeld met bestellingen: 'Schaatsgekte door corona nog groter’

Alternatieve invulling van de schaatstocht

Volgens Hoitinga zijn er bovendien genoeg ‘knappe koppen’ om te bomen over een eventueel alternatieve invulling van de schaatstocht. ,,We zouden bijvoorbeeld met verschillende groepen in verschillende steden kunnen starten.” Een idee dat de initiatiefnemers hebben aangedragen bij de organisatie van de Friese schaatstocht. Bang voor een eventuele mensenmenigte richting Friesland is Hoitinga ook niet. ,,Het gaat om het wedstrijdelement. Het is qua handhaving net als met de avondklok: heldere kaders neerzetten. We hoeven niet massaal langs de kant te staan, je kunt dit evenement tot een volledig digitale beleving maken.”

Leo Wijnsma van Tigra sluit zich daarbij aan: ,,Laten we nu eens kijken naar kansen. Het weer hebben we niet in de hand. Het zorgen voor een veilig evenement, daar kunnen we een essentiële bijdrage aan leveren. Na zo lang te hebben gehoord waarom iets niet kan, lijkt dit ons een aangewezen moment om eens te kijken waarom iets wél kan.”

De initiatiefnemers hebben nog geen reactie vanuit het bestuur van de Elfstedenorganisatie op hun aanbod van sneltesten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.