Nieuws Evenementen

Lowlands-directeur Van Eerdenburg over 2022: 'Schaam me nog altijd voor het Stromae-incident'

Lowlands. Misschien wel het meest besproken festival tijdens de coronacrisis. Vooral het extreem late cancelen van de editie van 2021 was voor directeur Eric van Eerdenburg een klap in het gezicht. Dit jaar konden de toegangspoorten eindelijk weer wagenwijd open. Een zoete zomer voor Van Eerdenburg, al verliep lang niet alles als vanouds.

Robbert Daalder 23 december 2022

Laatste update: 31 december 2022 10:25

Eric van eerdenburg lowlands 2022

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg blikte met De Ondernemer terug op het afgelopen jaar. Foto's Eva Plevier.

Eindejaarsverhalen 2022

Met een serie van zeven ondernemersinterviews blikt De Ondernemer terug op een boeiend 2022. Klik op een naam hieronder, en lees ook dat Eindejaarsverhaal.

1 - Erik-Jan Ginjaar, Postillion Hotels

2 - Frederiek Waninge, House of Fred/Cozy Pillow

3 - Won Yip, horeca-topondernemer/Dragons' Den

4 - Hans Biesheuvel, ONL

5 - Eric van Eerdenburg, Mojo/Lowlands

6 - Jouri Schoemaker, Pieter Pot

7 - Rick van der Weijden, HEMA

De onzekerheid en momenten van frustratie die corona met zich meebracht, zal Eric van Eerdenburg waarschijnlijk nooit meer vergeten. Hij noemt deze crisis dan ook het dieptepunt in zijn carrière. Sinds vrijdag 19 augustus ligt dat punt echter voorgoed achter hem toen het o-zo-geliefde festival weer officieel van start ging.

Een uitverkocht huis, een prachtige line-up, mooi weer en 60.000 mensen die stonden te trappelen om hier na twee coronajaren volop van te gaan genieten. Velen spraken achteraf van een succes. En dat kon voor het gevoel ook eigenlijk niet anders. De vraag is alleen of Van Eerdenburg dat zelf ook zo heeft ervaren. Een uitgebreide terugblik met de directeur.

"Veel vertrouwde krachten hebben de sector tijdens corona verlaten. Er zijn wel nieuwe mensen in hun plaats gekomen, maar de automatismen zijn weg"

,,Het was echt heel fijn dat Lowlands eindelijk door kon gaan. En eigenlijk lijkt het inmiddels alweer vanzelfsprekend. Je vergeet corona blijkbaar heel snel. In maart van dit jaar wisten we zeker dat het door zou gaan, al hield ik mijn paarden toen wel nog even rustig. Vooral omdat het jaar ervoor zo teleurstellend was verlopen. De opbouw was toen al begonnen, grote objecten stonden voor een deel en de rest was vanuit de pakhuizen onderweg. Dat het toen niet doorging… Je beschermt je eigen ziel een beetje op het moment waarop je in 2022 zegt: ‘we gaan weer beginnen’.

,,Half maart wisten we ook nog niet of we bij nieuwe overheidsmaatregelen gebruik konden maken van hetzelfde garantiefonds als in voorgaan de jaren. Dit alles maakte dat we evengoed nog vijf maanden aan voorbereidingstijd inleverden. Normaal gesproken beginnen we in oktober. Onze programmeurs zijn in september zelfs alweer bezig.”

Van Eerdenburg onzeker door coronabesmetting Mick Jagger

,,In juni of juli kon het niet meer mis gaan. Al bestond er zelfs toen nog de onzekerheid of artiesten geen corona op zouden lopen en dus moesten afzeggen. Iets dat wel gebeurde met The Rolling Stones in de Johan Cruijff Arena en met een aantal artiesten die geboekt stonden voor Down The Rabbit Hole. Gelukkig bleef ons dat bespaard.”

Lees ook: Om CTB bedreigde Postillion-directeur Ginjaar: 'Bij een nieuwe coronacrisis zou ik hetzelfde doen'

,,Ja, het was spannend om Lowlands weer eens definitief neer te zetten. Je bouwt gewoon een tijdelijke stad hè. Tel je de gasten en het personeel bij elkaar op, dan kom je op ruim 70.000 mensen. Ik geloof dat Assen net iets meer inwoners heeft. Iedereen eet, drinkt, slaapt, feest en wil een stekker in het stopcontact kunnen steken en een toilet gebruiken. Dat verzorgen was een uitdaging omdat veel vertrouwde krachten de sector tijdens corona hebben verlaten. Er zijn wel nieuwe mensen in hun plaats gekomen, maar de automatismen zijn weg. Het voelde alsof alles een beetje was vastgeroest.”

'Corona is voor niets of niemand meer een excuus'

,,Misschien was ik dat zelf ook wel. Voor corona had ik veertien jaar lang dezelfde assistent bij wie ik bij wijze van spreken alles over de schutting kon gooien. Maar die was ook vertrokken. En er kwam wel een opvolger, maar die was niet zo telepathisch ingewerkt als zijn voorganger. Je wordt een beetje onzeker omdat je jezelf telkens de vraagt stelt of je de meest vanzelfsprekende dingen niet per ongeluk vergeten bent. Aan de andere kant is dat ook wel goed. Je moet bepaalde dingen opnieuw uitvinden. Het houd je scherp. Ook richting komend jaar. Corona is voor niets of niemand meer een excuus.”

"Je zag alle creativiteit uit de organisatie wegvloeien omdat er niets meer georganiseerd mocht worden. Ik vond het heel erg om dat te moeten aanschouwen"

Stromae-incident Lowlands: 'Blijft een pijnlijk onderwerp'

,,Of je de miscommunicatie tussen het productieteam van Stromae en onze organisatie ook onder die ‘roest’ kunt scharen, weet ik niet. Het zou zomaar kunnen. Ik kijk er in ieder geval met schaamte op terug. Er is ergens iets fout gegaan waardoor we er midden in de nacht achter kwamen dat er zeven takels ontbraken die onmisbaar waren voor de opbouw van deze technisch ingewikkelde voorstelling. Dat toneel kon dus niet gebouwd worden terwijl het van zichzelf al zeven uur in beslag zou nemen.”

,,Nu zijn die takels vrij standaard en kunnen we ze altijd wel krijgen, maar duurde het wel twee tot drie uur voordat ze er waren. Daarmee verloren we teveel tijd waardoor het optreden van het Noord Nederlands Orkest – dat op de zondag voor Stromae stond gepland – niet door kon gaan. Ook dit was een megaproductie waar een groot koor bij aanwezig zou zijn. We hebben die nacht 160 mensen, bussen en vrachtwagens moeten afbellen om te voorkomen dat ze voor niets uit het Noorden naar ons toe zouden komen.”

Noord Nederlands Orkest volgend jaar alsnog op Lowlands

,,Ik was laatst bij de inauguratie van de nieuwe dirigent van het Noord Nederlands Orkest. Daar stond ik met hun artistiek leider Marcel Mandos en directeur Liesbeth Kok. En hoewel de teleurstelling van afgelopen zomer inmiddels voorbij is, blijf ik het toch een pijnlijk onderwerp vinden. Dit is mijn dieptepunt op het gebied van productie. Maar goed, het is gebeurd. Einde verhaal. Volgend jaar staan ze alsnog geprogrammeerd met dezelfde grote voorstelling.”

Foto: Max Kneefel.

Lees ook: 2022 rollercoaster voor Won Yip: 'Veel mensen hebben niets geleerd van corona'

'Kort lontje' na cancelen van Lowlands 2021

,,Of 2022 door die herstart het zwaarste coronajaar was? Nee, dat was 2021. Zonder twijfel. Het leek er toen serieus op dat Lowlands toen door kon gaan. We hadden alles gedaan dat mogelijk was, maar opnieuw bleef de ontlading uit. Weer alleen maar gezeik over corona, terwijl iedereen toch naar mij keek met de verwachting dat ik de goede moed er wederom in zou houden.”

,,Die verwachting ontstond nadat minister Hugo de Jonge tijdens meerdere coronapersconferenties aangaf te hopen dat Lowlands wél door zou kunnen gaan. Dat dit het streven was. Ik heb geprobeerd de moed erin te houden, maar dat kostte ongelooflijk veel energie. Ik kreeg van mijn vrouw ook wel te horen dat mijn lontje destijds erg kort was. Ik kan het me niet eens meer herinneren, maar ze zal gelijk hebben gehad. Je zag alle ambitie en creativiteit uit de complete Mojo Concerts-organisatie wegvloeien omdat er niets meer georganiseerd mocht worden. Ik vond het heel erg om dat te moeten aanschouwen.”

,,Wel moet gezegd worden dat de steunmaatregelen van de overheid ons echt gered hebben. Ze zorgden er alleen niet voor dat de crisis minder inspannend werd. Na de editie van afgelopen zomer merkte ik pas wat het met me gedaan heeft. Ik was echt doodmoe. Een optelsom van alles dat met corona te maken had. Ik heb de hele maand september op het strand gelegen en helemaal niets uitgevoerd.”

"Ja, de prijzen zullen straks hoger zijn dan afgelopen zomer, maar ik heb niet de indruk dat al die jongeren zich daardoor tegen laten houden"

Lowlands 2023: in februari wordt programma bekend

,,Als ik naar komend jaar kijk, zie ik dat we meer te maken krijgen met de gevolgen van de inflatie en de hoge energieprijzen. Toch zijn dat zaken waar ik simpelweg geen invloed op heb. Ja, de prijzen zullen straks hoger zijn dan afgelopen zomer, maar ik heb niet de indruk dat al die jongeren zich daardoor tegen laten houden. Ik zie namelijk dat ze ook kaartjes kopen voor allerlei andere festivals. Blijkbaar zijn ze meer gaan verdienen.”

,,Natuurlijk snap ik dat er ook veel mensen zijn die wél moeten kiezen. En daar is alle begrip voor. Het is dus aan ons om ervoor te zorgen dat die keuze op Lowlands valt. In februari maken we het programma bekend en omdat ik de inhoud ervan al ken, denk ik dat het allemaal wel goed komt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws