Nieuws Evenementen

Händig: evenementenbedrijf maakt nu meubels voor thuiswerkers

De evenementenbranche krijgt het zwaar te verduren tijdens deze coronacrisis. Dat leidt ook tot inventiviteit. Mark Snoeijen en Bjorn Berkers bouwen met hun bedrijf constructies voor evenementen als Mud Masters, maar ontdekten door de crisis dat ze hun machines ook voor iets heel anders konden gebruiken: meubels maken voor thuiswerkers.

Noémi Prent (NU.nl) 14 januari 2021

Bedrijf in nood dit evenementenbedrijf maakt nu thuiswerkmeubels

Bjorn Berkers (links) en Mark Snoeijen, de oprichters van meubelbedrijf Händig.

Het gros van al deze evenementen ging door de coronamaatregelen niet door. ,,De machines waarmee we normaal gesproken decors bouwen, stonden stil", vertelt Snoeijen. ,,Ik dacht al snel: met die evenementen voor 2020 komt het niet meer goed. Er was toen nog niets duidelijk over de steunmaatregelen en er heerste veel onduidelijkheid onder mijn personeel."

Snel een webshop starten voor meubels

Hij bedacht in een mum van tijd een nieuw doel voor die stilstaande machines, zo schrijft NU.nl. ,,Ik draaide een webshop in elkaar voor meubelstukken. Van het overgebleven hout maakten we de eerste meubels. De creatieve tekenaars die normaal gesproken ontwerpen maken voor evenementen, ontwierpen nu meubeldesigns." Snoeijens tweede bedrijf was geboren.

Lees ook: Postillion Hotels krijgt door vaccins weer evenementenboekingen: 'Er is vertrouwen'

Händig, een meubelbedrijf specifiek gericht op thuiswerkers, bleek een gat in de markt. ,,Lokale media pikten het op. Dankzij die gratis publiciteit kregen we een enorme boost. Inmiddels staan we op eigen benen. Nu in de winterperiode draaien we zelfs dubbel zo veel omzet. We hebben ondertussen het bedrijf verder weten te professionaliseren."

Geen ontslagen dankzij nieuw bedrijf

Bij AXIS, zijn evenementenbedrijf, waren voor de crisis vijf mensen in dienst. ,,Twee van hen heb ik kunnen aanhouden binnen datzelfde bedrijf, de rest is actief voor Händig. We draaien nog steeds projecten in de evenementen, al dan niet minder, voor bijvoorbeeld theaterproducties", aldus de evenementenbouwer. ,,Ik heb gelukkig niemand hoeven ontslaan." Sterker nog, de kans is groot dat Snoeijen na de crisis meer personeel nodig heeft om beide bedrijven draaiende te houden.

''Mijn medeondernemers zou ik willen zeggen: er is licht aan het einde van de tunnel''

Mark Snoeijen, mede-oprichter Händig

,,Het meubelbouwen vind ik leuk en daar wil ik zeker na de crisis mee door", aldus Snoeijen. Toch kijkt hij ook uit naar de periode dat de evenementen weer aan gaan trekken. ,,Mijn hart ligt bij het bouwen van podia. Het best case scenario - wat hiervoor nog het worst case scenario was - is dat we vanaf maart 2021 weer kunnen beginnen met de voorbereidingen voor evenementen."

Een tweede succesvol bedrijf opzetten midden in een crisis is niet voor iedere ondernemer weggelegd. ,,Mijn medeondernemers zou ik willen zeggen: er is licht aan het einde van de tunnel. Er komt echt wel weer een tijd waarin evenementen mogen plaatsvinden en de horeca weer aantrekt."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.