Nieuws Evenementen

Mona Keijzer geeft startsein eerste proefevenement: 'Perspectief voor ondernemers'

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer opende maandag de eerste praktijktest van de Fieldlab Evenementen in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar kwamen vijfhonderd bezoekers bijeen voor onderzoek naar veilige evenementen in coronatijd.

REDACTIE/ANP 15 februari 2021

Staatssecretaris Mona Keijzer Utrecht Beatrix theater fieldlab proefevenement corona

Mona Keijzer bij het eerste proefevenement van Fieldlab in het Beatrix Theater in Utrecht. Foto: ANP

Fieldlab Evenementen is een onderzoekscollectief van de evenementensector in samenwerking met de overheid. Doel is om risico's in kaart te brengen en met die kennis versoepeling van de coronamaatregelen te bewerkstelligen bij het organiseren van grote evenementen met publiek. Maandag was de aftrap van een reeks van proefevenementen.

"Praktijktesten bieden niet alleen perspectief voor de ondernemers, maar ook voor de bezoekers"

Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Iedereen wil terug naar normaal

Mona Keijzer over Fieldlab: ,,Terug naar normaal, of het nu gaat om een congres met je collega’s, een sportwedstrijd of een concert bezoeken: dat wil iedereen graag. Daarom zijn deze praktijktesten zo ontzettend belangrijk. Niet alleen biedt het perspectief voor de ondernemers, maar ook voor de bezoekers ervan. Met deze praktijktesten doen we dat veilig en verantwoord, waarbij we rekening houden met de ontwikkelingen van het coronavirus. En dat is vooruitkijken.”

Bij aanvang zei Keijzer maandag: ,,Het voelt als feestje, maar het is bloedserieus." De staatssecretaris noemde het evenement tegenover de vijfhonderd aanwezige gasten 'heel belangrijk'.

Luid geroezemoes klinkt als vanouds

De proef in het Utrechtse theater is de eerste test van Fieldlab Evenementen. Er volgen nog zeven evenementen met vijfhonderd tot vijftienhonderd man publiek, waaronder een voetbalwedstrijd, een voorstelling van cabaretier Guido Weijers en een buitenfestival. ,,Door deze testen door te laten gaan, laten we als kabinet zien dat we willen nadenken over de toekomst", aldus Keijzer. Volgens haar is Nederland het eerste land in West-Europa dat dit soort grootschalig onderzoek doet.

De vijfhonderd deelnemers aan de experimentenreeks in het Beatrix Theater vormen samen een kwart van wat er normaal in het theater past. Toch klinkt luid geroezemoes als vanouds. Het ziet er echter heel anders uit dan een 'normaal evenement'. Het is namelijk even zoeken naar de juist ingang, want niet iedereen mag door dezelfde deur naar binnen. Bij binnenkomst moeten gasten niet alleen hun ticket laten zien, maar ook een negatieve coronatest die zij maximaal 48 uur van tevoren hebben gedaan.

Lees ook: Evenementenbranche wil garantiefonds naar Duits model

Eigen ingang en toiletruimte

Na het ontsmetten van de handen en een temperatuurmeting, krijgt iedereen een bewegingssensor om als onderdeel van de test. Ook dragen de meeste aanwezigen een mondkapje en in de zaal zitten de gasten uit elkaar. In het theater zijn voor het onderzoek 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte.

Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm. Vijf dagen na het evenement doet iedereen opnieuw een coronatest.

Tekst gaat verder onder de foto van de staatssecretaris die voorafgaand aan het startsein een PCR-sneltest onderging. Foto: ANP

Branche wil geen tweede evenementenzomer missen

De evenementenbranche zal de ontwikkelingen op de voet volgen. De sector wil al langer actie van het kabinet en pleitte tevens voor een garantiefonds. ,,Het organiseren van grootschalige evenementen vergt een lange voorbereidingstijd. We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche die goed is voor 7,4 miljard omzet compleet op zijn gat", aldus Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers begin dit jaar in een persbericht.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.