Nieuws Horeca

Horeca huilt, maar dit restaurant draait beste omzet op zondag ooit

Horeca-ondernemer Mark van den Boogaard van café/restaurant/brouwerij De Deftige Aap in het Brabantse Helmond gaat geen actie voeren, blijft niet langer open dan mág en is gestopt met klagen over het coronabeleid. ,,Ik kan niet anders dan positief blijven. En het lijkt meteen zijn vruchten af te werpen.”

Redactie AD 1 december 2021

Restaurant De Deftige Aap Helmond

De Deftige Aap in Helmond, eerder dit jaar. Foto: Rene Manders/DCI Media

Afgelopen zondag draaide hij zijn beste zondagomzet ooit. Van den Boogaard, tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Helmond, zag dat ook niet helemaal aankomen. ,,Ik heb wel een monter berichtje op Facebook geplaatst. Ja, we zouden moeten sluiten om 17.00 uur, maar we zouden er wel een geweldige lunch van maken”, vertelt Van den Boogaard tegen het AD. ,,Het is ook richting je publiek zo belangrijk om positief te blijven. We moeten door.”

Lees ook: Ondernemer Herman Hell: coronaprobleem ligt niet bij de horeca, de oplossing dus ook niet

Veel verhalen in horecaland

Die boodschap wil Van den Boogaard graag verkondigen, na twee bewogen weken waarin de Helmondse horeca aangaf het totaal niet meer te zien zitten. Mede door de wanhoopsbrief van ondernemer Hugo Molleman in het ED kwamen er de nodige verhalen los in horecaland. Burgemeester Elly Blanksma besloot daarop het kabinet en de Tweede Kamer ter verantwoording te roepen via een brandbrief. Ze vindt dat de sector meer steun of compensatie moet krijgen.

'Ik kan wel met een kistje op het plein gaan staan zeuren, maar hoeveel mensen luisteren daarnaar?'

Mark van den Boogaard, De Deftige Aap

De Deftige Aap, dat in 2019 de deuren opende, rekent qua regelingen nergens meer op. ,,Ik heb al zes keer een brief gestuurd over het eerste kwartaal in 2021. Nog niks gehoord”, zegt Van den Boogaard. Hij wil er niet over mopperen. ,,Ik kan wel met een kistje op het plein gaan staan zeuren, maar hoeveel mensen luisteren daarnaar? Die knop moet weer om. Ik lees in verschillende apps ook dat er harde acties moeten komen. Wegblokkades en dergelijke. Maar ik geloof daar niet meer in.”

Tijdens de volgende KHN-vergadering, deze week, hoopt hij zijn collega’s weer te kunnen aanmoedigen om nogmaals de schouders eronder te zetten. Hij vindt dat de horeca er niet aan moet bijdragen dat de tegenstellingen nog groter worden in de maatschappij. ,,Iemand moet het voortouw nemen. Ondertussen ga ik nadenken over nieuwe, positieve acties. Er zit niks anders op.”

Mark van den Boogaard zat symbolisch te patiencen, toen de horeca geen uitzicht had op verruiming tijdens de lockdown, eerder dit jaar. Foto: Rene Manders/DCI Media

Desondanks wordt er voor het voortbestaan van enkele horecagelegenheden gevreesd in Helmond als er geen nieuwe steunpakketten komen. ,,Ik roep de Helmonders daarom op om nu naar de horeca in hun stad te komen, om te gaan winkelen in het centrum”, zegt Van den Boogaard. Hij denkt dat dat ook ‘positieve energie’ kan opleveren. ,,Ja, dat is misschien niet in lijn met wat ze in Den Haag nu van mensen verlangen, maar dan hadden ze alles maar moeten sluiten. Alsof mensen na vijf uur niet alsnog bij elkaar kruipen om bier te gaan drinken.”

Lees ook: Won Yip verwacht kaalslag bij ondernemers: 'Het is gewoon op'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws