Nieuws Horeca

Horecaondernemers protesteren in Den Haag: ‘Vet op de botten is weg’

Ruim driehonderd horecaondernemers verzamelden zich maandag in Den Haag om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.

Van onze redactie 7 december 2020

Horeca protest ANP 425956319

Horecaondernemers protesteren in Den Haag. Foto: ANP

,,We willen maar één ding, en dat is weer aan de slag", zo opende Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland de demonstratie. Hij benadrukte dat er veel respect is voor het kabinet en alle steunmaatregelen, maar tegelijkertijd vraagt hij begrip voor de horeca waar ,,het vet op de botten weg is”.

PVV-leider Geert Wilders stak de ondernemers een hart onder de riem: ,,Wat zijn jullie slecht behandeld door het kabinet. De horeca mag nooit verzuipen!", zei hij. Wilders noemde het niet uit te leggen dat bijvoorbeeld winkels wel open zijn.

Henk Krol vindt het "niet nodig" dat de horeca dicht moet. ,,Waarom zouden zaken die rekening houden met alle maatregelen dicht moeten?", vroeg hij zich af. Hij zei namens Lijst Henk Krol "te blijven knokken" voor de ondernemers.

"Pijnlijk duidelijk dat een groot aantal horecabedrijven in zwaar weer is gekomen"

Kees Verhoeven (D66)

'Poot stijf houden'

De regeringspartijen willen dat bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, bleek donderdag uit een uitgelekt steunplan. Voor de Horeca Alliantie is dit mogelijke plan voor bedrijven die het nog steeds zwaar hebben door de crisis onvoldoende. De horecaorganisatie wil een financiële compensatie tot 100 procent. ,,De horeca verdient echte steun voor haar medewerking; volledige steun en géén doffe dreun," aldus de Horeca Alliantie.

Een aantal ondernemers riep de menigte op ‘de poot stijf te houden’ en sowieso op 17 januari de deuren te openen. De Horeca Alliantie zei daar niet achter te staan, maar te strijden voor 100 procent aan compensatie.

Lees ook: Extra steun lonkt voor horeca, maar KHN start toch actie

Actie Koninklijke Horeca Nederland

De actie van de Horeca Alliantie heeft de steun van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarnaast lanceerde de brancheorganisatie vandaag een eigen campagne onder de noemer #BlackMonday Final sale in de horeca. Op het Plein in Den Haag overhandigden KHN-voorzitter Robèr Willemsen (3e links op de foto) en KHN-directeur Dirk Beljaarts symbolisch de sleutel van de horeca aan de Kamerleden Thierry Aartsen (VVD), Geert Wilders (PVV), Henk Krol (Krol), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Kees Verhoeven, omdat de politiek immers 'de sleutel tot de oplossing' in handen heeft.

De politici zeggen zich te realiseren dat het tijd is voor actie om te voorkomen dat de horeca uit het straatbeeld verdwijnt. Kees Verhoeven (D66): ,,Het is de afgelopen weken pijnlijk duidelijk geworden dat een groot aantal horecabedrijven in zwaar weer is gekomen door de gedwongen sluiting vanwege corona. Nu het zicht op snelle opening er nog steeds niet is, moet het kabinet meer doen om bedrijven door deze zware periode te trekken.”

Ook evenementenbranche laat zich horen

Ook de evenementenbranche kwam onder het motto The Show must Go On in actie om de druk op de overheid op te voeren. Het Metropole Orkest heeft samen met DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir een cover van de Queen-hit The Show Must Go On uitbracht. In de bijbehorende clip zijn beelden van lege theaters, podia en concertzalen te zien.

De evenementenbranche hoopt er met de actie voor te zorgen dat het kabinet snel met meer duidelijkheid komt over het komende evenementenjaar. De directeuren van Ziggo Dome, Afas Live en Westergas luidden al de noodklok en pleiten voor extra overheidssteun.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.