Nieuws Horeca

Kroegbaas is tijdelijk schoonmaker in ziekenhuis: ‘Ik ben vrolijker en positiever’

Kroegbaas Kees Riemersma kwam door de lockdown na 26 jaar ineens langdurig thuis te zitten. Nu is hij tijdelijk schoonmaker in het Medisch Spectrum Twente. Om wat geld in het laatje te brengen, maar ook om iets om handen te hebben. En zijn gesloten café? Daar heeft de ondernemer een sponsoractie voor bedacht.

Bert Hellegers (AD) 7 januari 2021

Kroeg baas ziekenhuis schoonmaken corona kees riemersma2

Kees Riemersma staat normaal achter de bar van zijn café Rocks, maar is nu tijdelijk aan het werk als schoonmaker in het ziekenhuis. Foto: Emiel Muijderman

Riemersma (52) heeft zijn halve leven achter de bar gestaan van café Rocks, dat hij runt met compagnon Luc Scheper. Nu loopt hij achter een trolley met reinigingsspullen door de gangen van MST. Sinds enkele weken maakt hij schoon op de afdelingen intensive care en hartbewaking. Uit nood geboren, omdat zijn café opnieuw door corona langdurig op slot moest. Maar Riemersma vertelt in het AD dat hij van het nieuwe werk blij wordt.

Tip van bierleverancier Grolsch

Hij zat thuis met zijn ziel onder de arm. Riemersma: „De kroeg en daarmee je werk is je afgenomen. Ik kan de hele dag thuis zitten, maar daar word je niet wijzer van. Ook niet gelukkiger, heb ik gemerkt. Sinds ik dit doe ben ik opgeknapt. Vooral mentaal. Ik ben een stuk vrolijker en positiever.”

Lees ook: Won Yip over horeca na lockdown: 'Helft zal technisch failliet zijn, een kwart redt het niet'

Hij werd via zijn bierleverancier Grolsch gewezen op de roep om schoonmakers bij MST. „Grolsch en Asito hebben een samenwerkingsverband”, zegt hij. „Ik heb de afgelopen weken in het ziekenhuis de route overgenomen van Jennifer die het hele jaar door heeft gewerkt. Zij kon nu een paar weken vakantie nemen.”

Schoonmaken op corona-afdeling ziekenhuis

Riemersma kan het geld goed gebruiken. Zijn rockcafé in het centrum van Enschede moest voor de tweede keer voor lange tijd op slot. „Mijn vrouw heeft weliswaar een baan, maar voor wat betreft het café moet er veel geld bij”, zegt hij. „We doen er van alles aan ons personeel ook in deze tijd in dienst te houden. Een van onze medewerkers is overigens ook tijdelijk schoonmaker in MST.”

Hij zegt onder de indruk te zijn van het werk dat in het ziekenhuis wordt verricht. Riemersma: „Ik heb veel respect voor wat ze doen. De druk is groot. Dat merk je bij iedereen. En al zo lang. Petje af voor alle mensen. Ongelofelijk hoe ze het volhouden. De ic-kamers liggen vol. Triest om te zien.”

„Ik verwacht dat we pas in april café Rocks weer kunnen openen''

Hij heeft ook enkele keren kamers op de afdeling met coronapatiënten schoongemaakt. „Dan draag je een speciaal pak en andere beschermende middelen”, zegt hij. „Verder maak ik vooral gangen, garderobes en toiletten van personeel en bezoekers schoon. Het geeft voldoening. Het is mooi dat ik een steentje kan bijdragen.”

Sponsoractie voor Rockcafé

Jennifer die hij tijdelijk vervangt komt snel terug. Riemersma wil nog een poosje als schoonmaker in MST doorgaan. „Ik verwacht dat we pas in april café Rocks weer kunnen openen.” Met als motto ‘Op weg naar het oude normaal’ heeft hij daaraan een sponsoractie verbonden. Vanuit zijn woonplaats Oldenzaal gaat hij dan elf dagen lang dagelijks 111 kilometer met een omweg op de fiets naar zijn café in de Enschedese binnenstad.

De uitbaters van Rocks zijn toch creatief met het bedenken van acties voor nog wat inkomsten. Ze verkochten zelfgemaakte soep en er is een pin-upfoto van een vaste klant geveild. Zaterdag kunnen rockliefhebbers via een livestream genieten van een concert dat in het café is opgenomen. Riemersma: „We willen zo iets voor onze klanten blijven betekenen. En ook om wat geld binnen te krijgen. Het is een kwestie van overleven.”

Lees ook: Cadeautjes en actiever online: horeca past lessen eerste lockdown nu massaal toe

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.