Nieuws Maatregelen

Ruim 27.000 aanvragen loonsteun in laatste NOW-ronde; aantal daalt

Uitkeringsinstantie UWV heeft in de laatste periode waarin ondernemers wegens de coronacrisis loonsteun konden aanvragen 27.500 verzoeken binnengekregen. Daarmee is er veel minder behoefte aan de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) dan in voorgaande periodes.

ANP 1 oktober 2021

Maatregelen steun ondernemer

Met gerichte steun kon de overheid voorkomen dat ondernemers massaal op de fles gingen vanwege de coronamaatregelen. Foto: Shutterstock.

Het zesde en laatste NOW-loket sloot donderdagnacht. De overheid stopt met het gros van de coronasteun omdat de economie sterk genoeg herstelt van de coronacrisis. Alleen de nachthoreca kan nog aanspraak maken op financiële hulp.

Meer steun bij toenemend verlies

Het steunpakket werd begin 2020 opgezet om de klappen van alle beperkende maatregelen tegen corona voor werknemers op te vangen. Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies konden geld van de overheid vragen om salarissen voor personeel te betalen. Naarmate het verlies aan inkomsten opliep, konden bedrijven meer steun ontvangen.

In de voorgaande periode voor NOW-steun, die liep van april tot en met juni, vroegen nog 46.000 ondernemers deze subsidies aan. Dat is fiks minder dan in de eerste en ook drukste periode voor het UWV, die liep van maart tot en met mei 2020. Kort nadat grote delen van de maatschappij op slot waren gegaan om het coronavirus in te dammen, kregen 139.500 werkgevers NOW-geld toegekend.

Lees ook: Vooral startende horecaondernemers deden beroep op coronasteun

UWV maakte al 20,1 miljard euro aan NOW over

In totaal maakte het UWV sinds het begin van de NOW-regeling 20,1 miljard euro over. Het gaat hier om voorschotten op basis van geschat omzetverlies. Na een definitieve berekening van het omzetverlies stelt het UWV pas vast op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hadden. Dan kan een nabetaling volgen, maar mogelijk moeten bedrijven ook wat terugbetalen.

Van alle aanvragen in de zesde periode zijn er tot nu toe 21.000 toegekend. Deze werkgevers hebben volgens het UWV samen 363.000 werknemers in dienst. Aan hen is voor 613 miljoen euro aan voorschotten overgemaakt.

Lees ook: Coronasteun ontvangen en mensen ontslaan: 'Onfatsoenlijk en respectloos'

Ruim 420.000 aanvragen voor NOW-steun goedgekeurd

Bedrijven hebben in totaal bijna 450.000 aanvragen voor subsidie ingediend om lonen te kunnen blijven betalen tijdens de coronapandemie. Ruim 420.000 aanvragen voor deze zogenoemde NOW-steun zijn goedgekeurd, blijkt vrijdag uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Momenteel is al ruim 20 miljard euro loonsteun uitgekeerd aan de aanvragers.

In de ongeveer anderhalf jaar dat de maatregel van kracht was, heeft UWV in totaal 447.500 aanvragen ontvangen. Bijna 95 procent van die aanvragen is goedgekeurd. Aan die bedrijven is in totaal ruim 20 miljard euro uitgekeerd. Dat bedrag wordt nog iets hoger, omdat nog niet alles is verwerkt.

KLM grootste gebruiker van loonsteun

De loonsteun moest voor elke drie maanden opnieuw worden aangevraagd. Daardoor zijn er bedrijven die over wel vijf of zes verschillende periodes steun hebben gevraagd. Hoeveel bedrijven een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling is dan ook niet precies duidelijk.

KLM was de grootste gebruiker van loonsteun. Het bedrijf kreeg honderden miljoenen euro loonkostensubsidie. Ook onder meer Holland Casino, Schiphol en Tata Steel ontvingen tientallen miljoenen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws