Nieuws Maatregelen

Kamer wil meer tijd voor wetsvoorstellen 2G in horeca en cultuur

De Tweede Kamer zal de wetsvoorstellen om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen niet deze week behandelen. Het demissionaire kabinet wilde de wetsvoorstellen deze week behandeld zien, maar het parlement vraagt om meer tijd.

Van onze redactie 23 november 2021

Laatste update: 24 november 2021 10:40

Rutte de jonge tweedekamer coronacrisis

Foto: ANP

Liveblog persconferentie

Wil je op de hoogte blijven over het laatste nieuws en mogelijke maatregelen omtrent de nieuwe persconferentie? In onze liveblog houden we je op de hoogte.

Met de wetsvoorstellen wil het kabinet het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen. Daar kunnen dan alleen bezoekers toegelaten worden die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende om binnen te komen.

Lees ook: Kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen en cultuur

Westvoorstellen worden op zijn vroegst volgende week behandeld

De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, worden op z'n vroegst volgende week behandeld. Aanstaande dinsdag bepaalt de Kamer of dat kan of dat er mogelijk nog meer tijd voor nodig is. Verschillende partijen willen eerst de antwoorden van het kabinet op Kamervragen afwachten, die maandagavond moeten komen. Als die in hun ogen niet afdoende zijn, dan willen ze de wetsbehandeling nóg een week uitstellen.

Een van de voorstellen, om de invoering van het CTB op de werkvloer mogelijk te maken, leek door de aanwezige Kamerleden controversieel te worden verklaard. Dat betekent normaal gesproken dat een voorstel pas kan worden behandeld als er een nieuw kabinet is. Later in het debat bleek het voorstel tot het controversieel verklaren toch niet op een meerderheid te kunnen rekenen. Pas na een korte schorsing werd de verwarring opgehelderd.

Lees ook: Duitsland doet het, voorstel nu in Tweede Kamer, maar: wat is 2G dan precies?

Kans op 2G in restaurants en andere sectoren met beperkt risico klein

Als de Eerste en Tweede Kamer volgende week instemmen met het wetsvoorstel, betekent dat niet direct dat 2G ook echt van kracht wordt in deze sectoren. De wet geeft het kabinet alleen de mogelijkheid om de maatregel te nemen. Het kabinet schrijft in de wet dat het alleen tot 2G overgaat als 3G niet werkt. In dat laatste geval krijgen ook ongevaccineerden toegang, als zij een negatieve testuitslag hebben. Bovendien hoeft de maatregel niet breed in een hele sector te worden ingezet, maar kan die ook gerichter worden toegepast. Het gaat vooral om 'hoogrisico-omgevingen', waar mensen geen vaste zitplaats hebben en waar afstand houden moeilijk is.

In sectoren waar volgens het kabinet geen sprake is van hoog risico, zal 2G ,,niet snel, of helemaal niet aan de orde zijn". Daarbij denkt het kabinet bijvoorbeeld aan de beoefening van kunst en cultuur, maar ook aan contactberoepen zoals de kapper. Ook in restaurants of bij voorstellingen denkt het kabinet niet dat 2G snel nodig zal zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws