Nieuws Maatregelen

Anderhalve meter afstand vandaag weer verplicht

Anderhalve meter afstand houden tot elkaar is per vandaag, 24 november, weer verplicht voor iedereen van achttien jaar en ouder. De anderhalvemeterregel geldt op dit moment nog als dringend advies. Plekken waar het coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de horeca, zijn uitgezonderd van de aanscherping.

NU.nl 23 november 2021

Laatste update: 24 november 2021 10:40

Anderhalve meter

Medewerkers in het Stedelijk Museum Amsterdam verwijderden de anderhalve meterstickers in september nog. Foto: ANP.

Liveblog persconferentie

Wil je op de hoogte blijven over het laatste nieuws en mogelijke maatregelen omtrent de nieuwe persconferentie? In onze liveblog houden we je op de hoogte.

Het kabinet neemt de strengere maatregel om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij is het volgens het kabinet essentieel dat iedereen zich de basisregels houdt. De verplichting om anderhalve meter afstand te houden betekent ook dat politieagenten en boa's hierop kunnen handhaven, meldt NU.nl.

Wel gelden er uitzonderingen. Zo hoeven mensen die op hetzelfde adres wonen geen afstand te houden tot elkaar. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de horeca of in de sportschool, geldt de verplichting niet.

'De verplichting om anderhalve meter afstand te houden betekent ook dat politieagenten en boa's hierop kunnen handhaven'

Uitzondering geldt voor plekken waar voldoende afstand houden niet mogelijk is

Ook geldt een uitzondering voor plekken waar voldoende afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer. Op dit soort plekken is het dragen van een mondkapje dan verplicht. Verder drukt het kabinet mensen op het hart ook de andere basisregels te blijven volgen die bedoeld zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn, benadrukt het kabinet.

De basisregels zijn:

  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd anderhalve meter afstand.
  • Schud geen handen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht binnen.
  • Blijft thuis bij klachten en laat je testen.

Lees ook: Kamer wil meer tijd voor wetsvoorstellen 2G in horeca en cultuur

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws