Nieuws Maatregelen

Blokker-topman Michiel Witteveen: winkelstraat blijft ook met afhaaloptie wankelen

Ook met de mogelijkheid voor afhaallokketten is de winkelstraat nog niet uit de gevarenzone, zegt Blokker-topman Michiel Witteveen. De oplopende schade als gevolg van de strengere lockdown is volgens hem alleen door volledige opening te stoppen. Ook beklaagt de topman zich erover dat Ahold, het bedrijf achter Albert Heijn, geen huurkorting voor zijn panden wil geven.

Redactie/ANP 3 februari 2021

Blokker koerier click collect

Blokker zette eerder de bezorgdienst Blokker Express op, om onder meer PostNL te ontlasten. Foto: ANP

,,Het is absoluut niet genoeg. Hiermee ga je de enorme omzetverliezen en vaste lasten echt niet dekken. Overigens zijn er aan bestellen en ophalen allemaal regels verbonden, je moet een heel logboek bijhouden. Dit plan is opgesteld door mensen die nooit in een winkel hebben gestaan", zegt de eigenaar van Mirage Retail, het moederbedrijf van de ketens Blokker, Big Bazar, BCC en Intertoys.

Afhaaloptie voor niet-essentiële winkels

Het kabinet maakte bekend dat niet-essentiële winkels, die sinds half december gesloten zijn, binnenkort afhaalbestellingen mogen aannemen van klanten. Witteveen vindt een groot manco dat klanten winkels niet in kunnen, zo meldt ANP. Dat betekent dat ze geen spontane aankopen doen van producten die ze al winkelend aantreffen. Toch is zijn bedrijf druk in de weer om snel een systeem op te zetten voor het zogeheten click & collect. Hoe dit bij Blokker, Intertoys en de andere ketens precies in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Van Tellingen: 'Gooi winkel en horeca helemaal open, afhaalbalie is niet genoeg'

,,Ik vind het belangrijk dat click & collect geen doekje voor het bloeden moet zijn. De detailhandel moet weer open kunnen, want er wordt nu ongelofelijke schade aangericht bij grootwinkelbedrijven", zegt Witteveen, die erop wijst dat Nederland in Europa een van de weinige landen is die de winkels volledig dicht houden. ,,Het is heel jammer dat niet geluisterd wordt naar het bedrijfsleven, maar alleen naar virologen. Als ik zo’n meneer Rutte hoor, is het enige wat ik hoor angst en dat is de slechtste raadgever."

Vrees voor banenverlies retail

De ketens van Mirage Retail hebben in totaal rond de 10.000 werknemers. Op vragen over de werkgelegenheid bij zijn eigen ketens, kon Witteveen niet ingaan. Maar gekeken naar de detailhandel als geheel, vreest hij groot banenverlies. ,,De toekomst is absoluut onzeker voor grote winkelketens. 60 procent van de winkelstraat bestaat uit ketens, en daar werken 175.000 mensen, dus dan hebben we het over enorme schade."

''Als ik zo’n meneer Rutte hoor, is het enige wat ik hoor angst en dat is de slechtste raadgever"

Michiel Witteveen, topman Mirage Retail Group (foto onder)

Geen huurkorting van Ahold

Supermarkten, die als essentieel geachte winkels wel open mogen blijven, zien hun omzet ondertussen hard stijgen. Het concern achter Albert Heijn, Ahold, kan volgens Witteveen wel wat meer solidariteit tonen met de getroffen winkels. ,,Wij huren twintig panden van Ahold, en Ahold wil ons geen huurkorting geven. Ik vind dat op z'n zachtst gezegd erg slecht, Ahold laat zich hier nu niet van zijn beste kant zien."

Albert Heijn, dat de panden verhuurt, laat weten in gesprek te zijn met verschillende huurders om samen aan oplossingen te werken. Ook met Mirage Retail lopen gesprekken daarover, meldt een woordvoerster.

Lees ook: Click & Collect: HEMA gaat taarten bakken, Blokker trekt stekker uit bezorgdienst

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.